Przepisy dla maluchów

Kluski ryżowo-jabłkowe. BLW

Fajnym pomysłem na podanie ryżu dla maluszków, które zaczynają swoją przygodę z BLW, są kluseczki z ryżu. Ich zaletą jest to, że nie rozwalają się tak łatwo w malutkich rączkach, jak może być w przypadku kuleczek ryżowych. Można je przygotować z ryżu, który został z obiadu z poprzedniego dnia, wtedy ich przygotowanie jest naprawdę błyskawiczne. Kluseczki z dodatkiem musu jabłkowego są wariacją na temat znanych wam już klusek z ryżu, który to przepis cieszy się Waszym sporym zainteresowaniem. Najlepiej przygotować od razu więcej musu jabłkowego, bo można go użyć jako dodatek do placuszków, jaglanki czy muffinek (mus jabłkowy może zastąpić jajka).

Potrzebne składniki:

  • 2 szklanki ugotowanego ryżu
  • 0,5 szklanki musu jabłkowego (ugotowane i roztarte jabłka)
  • 0,5 szklanki mąki ryżowej lub kukurydzianej
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

Ryż łączymy w misce z musem jabłkowym. Dodajemy oba rodzaje mąki i cynamon. Mieszamy. Podsypujemy stolnicę lub dużą deskę do krojenia mąką. Z ciasta formujemy kilka wałków, z których za pomocą noża wycinamy kluseczki. Gotujemy je w gorącej wodzie przez 5 minut od ponownego zagotowania.

Najlepiej smakują podane z dodatkową porcją musu jabłkowego i cynamonu. Możemy też polać je masłem. Maluszki na początku najlepiej będą sobie radziły z kluseczkami bez dodatków.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back To Top