Kuchnia

Koktajl jaglany z miechunką

Może spotkaliście się w większych sklepach z małymi pomarańczowymi kuleczkami schowanych w cienkich, delikatnych osłonkach przypominających zeschnięte liście. Ponieważ w sklepie zetknęłam się z nazwą physalis na ten owoc, nie skojarzyłam od razu, że jest to ten sam owoc, którego całą siateczkę dostałam z działki teścia. Ten egzotyczny owoc można bowiem uprawiać w naszych polskich warunkach. Jest znany pod wieloma nazwami jak rodzynek brazylijski czy swojsko brzmiąca, polska nazwa miechunka. Zawiera witaminę C, B1 i B3, wapń, fosfor oraz karetenoidy. Owoc ten może nam pomóc zwalczać przeziębienie, ale też pomaga w walce z wodnymi rodnikami. Można jeść go na surowo, więc stał się składnikiem koktajli, które miksowałam w tym tygodniu. Jednym z ciekawszych połączeń był jaglany koktajl z bananem i brzoskwinią.

Potrzebne składniki:

  • pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • banan
  • brzoskwinia lub nektarynka
  • garść owoców miechunki (u mnie 20 sztuk niewielkich owoców)
  • łyżeczka pyłku pszczelego
  • szklanka wody lub domowego mleka kokosowego (lub trochę więcej jeśli lubimy rzadszy koktajl)

Sposób przygotowania:

Obieramy banana. Wypestkowujemy brzoskwinię. Wszystkie składniki wrzucamy do kielicha blendera i miksujemy na gładko.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back To Top