Grudniowy, pochmurny poranek. W końcu nadszedł ten moment, gdy konieczne okazuje się sięgnięcie po mrożone truskawki, by przywołać odrobinę lata i poprawić sobie nastrój. Z truskawkami świetnie komponować się będzie kaki, na które teraz trwa sezon i można je z łatwością kupić w większych sklepach. Dodatek kiwi zapewni nam porcję witaminy C, która została częściowo utracona w procesie mrożenia truskawek (szacuje się, że jest to około 40% straty w stosunku do świeżych owoców). Do tego oczywiście wrzucamy banana i już możemy się rozkoszować różowym wspomnieniem lata.
Potrzebne składniki:
- pół szklanki truskawek mrożonych
- banan
- kaki (inaczej persymona)
- kiwi
- łyżeczka baobabu
- łyżka mielonego siemienia lnianego
- szklanka wody lub mleka migdałowego
Sposób przygotowania:
Obieramy owoce. Wszystkie składniki wrzucamy do kielicha blendera i miksujemy na gładko.
fajne połączenie 🙂
🙂