Kuchnia

Koktajl z truskawkami i kaki

Grudniowy, pochmurny poranek. W końcu nadszedł ten moment, gdy konieczne okazuje się sięgnięcie po mrożone truskawki, by przywołać odrobinę lata i poprawić sobie nastrój. Z truskawkami świetnie komponować się będzie kaki, na które teraz trwa sezon i można je z łatwością kupić w większych sklepach. Dodatek kiwi zapewni nam porcję witaminy C, która została częściowo utracona w procesie mrożenia truskawek (szacuje się, że jest to około 40% straty w stosunku do świeżych owoców). Do tego oczywiście wrzucamy banana i już możemy się rozkoszować różowym wspomnieniem lata.

Potrzebne składniki:
  • pół szklanki truskawek mrożonych
  • banan
  • kaki (inaczej persymona)
  • kiwi
  • łyżeczka baobabu
  • łyżka mielonego siemienia lnianego
  • szklanka wody lub mleka migdałowego
Sposób przygotowania: Obieramy owoce. Wszystkie składniki wrzucamy do kielicha blendera i miksujemy na gładko.

Related Post

2 komentarze

  1. Zuza

    10 grudnia 2017 at 00:01

    fajne połączenie 🙂

Leave a Reply