Przepisy dla maluchów

Kopytka jaglano-ziemniaczane (od 7 miesiąca życia)

Znacie to uczucie, gdy zaglądacie do lodówki i znajdujecie tam pełno resztek? Trochę ugotowanych ziemniaków, trochę ugotowanej kaszy, reszta sosu z obiadu i głowicie się potem, jak to wykorzystać. W końcu jedzenia szkoda wyrzucać. U mnie dziś była taki kombinowany obiadek. W planach miałam kopytka z bobu, ale w odwrocie chciałam mieć coś, co na pewno zasmakuje moim maluchom. Chyba wszystkie dzieci kochają ziemniaki. Ziemniaczane kluseczki to pewniak nawet dla największych niejadków, a jak połączymy ziemniaki z kaszą jaglaną to mamy jeszcze zdrowsze danie.

Można je podać polane masłem, z sosem lub pesto (ja zajadałam takie pietruszkowe). Albo po prostu same, bo wtedy najłatwiej trzyma się je maluszkom.

Potrzebne składniki:

  • 3/4 szklanki ugotowanych ziemniaków pokrojonych w kostkę (ok. 2 średnich ziemniaków)
  • 3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • opcjonalnie: jajko
  • opcjonalnie: 2 łyżki mąki np. gryczanej

Sposób przygotowania:

Tłuczemy ziemniaki za pomocą tłuczka lub widelca. Dodajemy kaszę i rozgniatamy widelcem. Wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Jeśli masa się mało klei (to może zależeć od rodzaju ziemniaków czy suchości kaszy), może być potrzeba dodania jajka i dodatkowej mąki np. gryczanej. Formujemy dłońmi zwartą masę, którą przekładamy na deseczkę. Robimy z ciasta rulon i ostrym nożem kroimy na kluseczki. Wrzucamy na lekko osolony wrzątek i gotujemy przez 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back To Top