Przepisy dla maluchów

Kopytka z kaszy jaglanej i soczewicy. BLW

Czerwona soczewica to pierwsza polecana dla niemowlęcia roślina strączkowa. Nic dziwnego, bo nie ma grubej skórki i rozgotowuje się praktycznie na miazgę. Można ją podawać już od początku rozszerzania diety maluszka. Jest świetnym dodatkiem do pierwszych zupek, bo szybko się gotuje i wzbogaca posiłek w białko oraz żelazo. Co jest szczególnie istotne w przypadku małych wegetarian. Ma dość neutralny smak, dlatego można ją z powodzeniem dodawać do sosów, placków czy klusek. Idealnie sprawdzi się też w kopytkach z kaszy jaglanej, którymi zajadać się mogą nie tylko maluchy, ale także dorośli. Rodzice mogą je zjeść z ulubionym sosem - grzybowym czy pomidorowym i dużą ilością surówki. Dzieciom mogą zajadać kluseczki solo (to ulubiona wersja moich maluchów), z masłem czy pesto.

Potrzebne składniki:
  • 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki suchej czerwonej soczewicy
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • mąka do podsypania stolnicy - ja użyłam ryżowej
Sposób przygotowania:

Kaszę jaglaną prażymy w garnku o grubym dnie, mieszając, by się nie przypaliła. Zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy ok. 15 minut, aż kasza wsiąknie całą wodę. W drugim garnku gotujemy soczewicę. Zajmie to około 5 minut. Lepiej dać mniej wody do gotowania, bo potrzebne jest gęste sitko, by można ją było w razie czego odcedzić. Gdy trochę przestygną, łączymy zawartość obu garnków. Miksujemy niezbyt dokładnie blenderem ręcznym. Dosypujemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Jeśli soczewica była zbyt rzadka, może być konieczność dodania większej ilości mąki - ziemniaczanej lub ryżowej. Podsypujemy stolnicę mąką ryżową. Z ciasta formujemy 4 wałki, które kroimy nożem na kształt kopytek. Gotujemy w gorącej wodzie przez 5 minut od ponownego zagotowania.

Related Post

4 komentarze

  1. Kasia

    19 grudnia 2017 at 11:44

    Może być zielona soczewica zamiast czerwonej? Mam akurat zieloną, a narobiłam sobie smaka

    1. Magdalena

      19 grudnia 2017 at 20:42

      Zielona się tak nie rozgotowuje i ma trochę inny smak. Można spróbować, tylko trzeba by ją zmiksować. Czekam na info, jak wyszły.

  2. Dominika

    6 marca 2018 at 09:51

    Czy moge uzyc maki ryzowej zamiast ziemniaczanej?

    1. Magdalena

      6 marca 2018 at 20:59

      Daję czasem ryżową do kluseczek ziemniaczanych i w tych z kaszą jaglaną tez powinna się sprawdzić.

Leave a Reply