Kuchnia

Korzenne ciasto z batatów

Gdy wszystkie dzieci są cały czas w domu, częściej piekarnik jest na chodzie. Prawie codziennie przygotowuję jakieś ciasto czy ciasteczka. W weekend zabrakło mi już pomysłów. Zaczęłam przeglądać swój zeszyt z przepisami i w oko wpadł mi przepis na ciasto dyniowe. Nie mam żadnego zapasu dyni, ale w lodówce było kilka batatów. W ten sposób powstało fajne, wilgotne ciasto, w którym przemyciłam dzieciom warzywo. Można ciasto posmarować czy przełożyć masą z serka, jak w przypadku ciasta marchewkowego. U nas rozeszło się bardzo szybko i to bez żadnej masy.

Potrzebne składniki:

  • 2 małe bataty
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki razowej orkiszowej
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 garści rodzynek

Sposób przygotowania:

Obieramy bataty, kroimy w mniejsze kawałki i gotujemy w niewielkiej ilości wody ok. 10 minut. Dodajemy do nich olej oraz jajka i miksujemy. Wsypujemy sypkie składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon oraz przyprawę do piernika. Mieszamy. Na końcu dodajemy rodzynki. Pieczemy w temperaturze 190ºC przez ok. 35 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back To Top