Kuchnia

Kotlety z ziemniaków i bobu

Jeśli zostaną Wam ugotowane z obiadu ziemniaki, w sezonie na bób można je przerobić na kotlety z ziemniaków i bobu. Dzięki dodatkowi ziemniaków kotlety świetnie się kleją i nie potrzeba dodawać do nich żadnej mąki. Świetne zarówno dla fanów bobu, jak też dla tych, którzy dopiero muszą się do jego smaku przekonać. Jeśli chcecie lepiej zamaskować jego smak, dorzućcie solidną porcję koperku. Najlepiej będą smakować z solidną porcją letniej sałatki z dodatkiem pomidorów.

Potrzebne składniki:

  • 2 ugotowane ziemniaki (waga 250g po ugotowaniu)
  • pół woreczka bobu
  • mała cebula
  • garść koperku
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • ewentualnie: kasza kukurydziana do obtaczania kotletów
  • opcjonalnie: 2 łyżki mąki ziemniaczanej, gdyby masa była bardzo mokra

Sposób przygotowania:

Gotujemy bób i łuskamy go. Rozgniatamy bób widelcem lub miksujemy w rozdrabniaczu. Trzemy ziemniaki na drobnej tarce. Kroimy drobno cebulę i smażymy ją na łyżce oleju oraz łyżce wody. Siekamy koperek. Mieszamy wszystkie składniki w misce i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Formujemy kotlety i smażymy. Możemy je obtoczyć w kaszy kukurydzianej, ale nie jest to konieczne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back To Top