Kuchnia

Krem marchewkowy z kaszą jaglaną

Marchewkę mam w lodówce przez cały rok, ale zimą sięgam po nią jednak częściej. Gdy w warzywniaku jest mniejszy wybór, siłą rzeczy nasz wzrok pada na warzywa korzeniowe. I bardzo dobrze. Mrożonki i eksportowane warzywa mogą urozmaicać naszą dietę, ale najlepiej jest gdy staramy się gotować sezonowo. Zimą może to być rozgrzewający krem z marchewki z dodatkiem masła orzechowego oraz kaszy jaglanej, która świetnie sprawdza się w czasie przeziębień.

Potrzebne składniki:

  • 300g marchewek
  • 100g kaszy jaglanej
  • cebula
  • łyżka oliwy
  • łyżka masła orzechowego
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki kminu
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

W osobnym garnku gotujemy kaszę jaglaną w proporcji 1:2 przez 10 minut. Siekamy cebulę i podsmażany ją w innym garnku na oliwie. Wrzucamy przyprawy i chwilę prażymy je. Wlewamy 3 szklanki wody. Dodajemy pokrojoną marchewkę i gotujemy pół godziny. Wrzucamy do zupy połowę kaszy jaglanej i masło orzechowe. Miksujemy. W razie potrzeby dolewamy wodę. Ja dodałam pół szklanki. Przelewamy do talerzy i dekorujemy resztą kaszy.

2 thoughts on “Krem marchewkowy z kaszą jaglaną

  1. A ze wlasnie mamy jesien w pelnej krasie, krem marchewkowo-jaglany z imbirem jest swietnym pomyslem na rozgrzewajacy obiad. Gesty krem dlugo trzyma cieplo, mozna zatem delektowac sie nim bez pospiechu, a i tak bedzie goracy do ostatniej lyzki.

    1. Rzeczywiście zupy krem to świetna propozycja na jesień i zimę, zwłaszcza z dodatkiem rozgrzewających przypraw. Na blogu jest też przepis na krem z batata.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back To Top