Kuchnia

Krem pomidorowy z mlekiem kokosowym

Ku zgrozie mojej mamy zamieniłam zapamiętaną z dzieciństwa zupę pomidorową na krem pomidorowy. Robi się go szybko. Nie trzeba trzeć na tarce warzyw. Można go podać nie tylko z małym makaronem czy ryżem, ale też z moją ulubioną kaszą jaglaną. Wypróbowywałam różne warianty. Jednym  z ulubionych jest ten zabielany mlekiem kokosowym, dzięki czemu zupa jest delikatna i lekko słodka. Poza tym to świetny przepis dla osób, które nie mogą jeść nabiału i zastanawiają się czym zabielić zupę. To przepis właśnie dla nich.

Potrzebne składniki:

  • cebula
  • 2-3 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • łyżeczka kurkumy
  • pieprz cayenne lub chilli
  • 1,5 – 2 szklanek wody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • opakowanie passaty w kartonie
  • 0,5 szklanki mleka kokosowego (użyłam mleka o zawartości 60% kokosa, jeśli macie puszkę dajcie 2-3 łyżki i więcej wody)
  • do podania: ryż basmati lub kasza jaglana, zielona pietruszka

Sposób przygotowania:

Siekamy cebulę. Kroimy na mniejsze kawałki seler naciowy i marchewkę. Wrzucamy warzywa do garnka i dusimy 5 minut w niewielkiej ilości wody. Dodajemy przyprawy – kurkumę i pieprz cayenne. Mieszamy i wlewamy wodę. Dodajemy sól i passatę. Gotujemy 15 minut. Wlewamy mleko kokosowe i miksujemy blenderem ręcznym. Nalewamy na talerze. Dokładamy ryż lub kaszę i dekorujemy zieloną pietruszką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back To Top