Ku zgrozie mojej mamy zamieniłam zapamiętaną z dzieciństwa zupę pomidorową na krem pomidorowy. Robi się go szybko. Nie trzeba trzeć na tarce warzyw. Można go podać nie tylko z małym makaronem czy ryżem, ale też z moją ulubioną kaszą jaglaną. Wypróbowywałam różne warianty. Jednym z ulubionych jest ten zabielany mlekiem kokosowym, dzięki czemu zupa jest delikatna i lekko słodka. Poza tym to świetny przepis dla osób, które nie mogą jeść nabiału i zastanawiają się czym zabielić zupę. To przepis właśnie dla nich.
Potrzebne składniki:
- cebula
- 2-3 marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- łyżeczka kurkumy
- pieprz cayenne lub chilli
- 1,5 – 2 szklanek wody
- 0,5 łyżeczki soli
- opakowanie passaty w kartonie
- 0,5 szklanki mleka kokosowego (użyłam mleka o zawartości 60% kokosa, jeśli macie puszkę dajcie 2-3 łyżki i więcej wody)
- do podania: ryż basmati lub kasza jaglana, zielona pietruszka
Sposób przygotowania:
Siekamy cebulę. Kroimy na mniejsze kawałki seler naciowy i marchewkę. Wrzucamy warzywa do garnka i dusimy 5 minut w niewielkiej ilości wody. Dodajemy przyprawy – kurkumę i pieprz cayenne. Mieszamy i wlewamy wodę. Dodajemy sól i passatę. Gotujemy 15 minut. Wlewamy mleko kokosowe i miksujemy blenderem ręcznym. Nalewamy na talerze. Dokładamy ryż lub kaszę i dekorujemy zieloną pietruszką.