Kuchnia

Kurkumowo-marchewkowa jaglanka

Kurkuma ma tyle cudownych właściwości, zwłaszcza przeciwzapalnych, że warto włączyć ją do naszej codziennej diety. W okresie zimowym piłam często złote mleko z jej dodatkiem, teraz przerzuciłam się na picie rano ciepłej wody z sokiem z cytryny, kurkumą oraz szczyptą pieprzu. Dodatek pieprzu czy pieprzu cayenne wzmacnia cenne właściwości kurkumy, więc należy pamiętać o łączeniu razem tych przypraw, a będzie jeszcze lepiej, gdy dodamy do tego duetu także olej kokosowy. Wszystkie te składniki zamieściłam w swojej dzisiejszej jaglance, która jest świetnym sposobem na podanie kurkumy dzieciom (można też ją dodawać do koktajli, zup i sosów, zwłaszcza pomidorowych czy naleśników). Dodatkowo już od rana serwujemy sobie jedną z porcji warzyw w postaci marchewki, która nie jest bardzo wyczuwalna w smaku, a dodaje koloru całej potrawie.

Potrzebne składniki (dla 2-3 osób):

  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej
  • łyżka oleju kokosowego
  • łyżeczka kurkumy
  • pół łyżeczki cynamonu
  • szczypta pieprzu
  • 10 daktyli suszonych
  • spora marchewka

Sposób przygotowania:

W garnuszku rozgrzewamy olej kokosowy z przyprawami. Dodajemy kaszę jaglaną i mieszamy. Wlewamy 2 szklanki wody i dodajemy pokrojone drobno daktyle. Gotujemy 15 minut na małym ogniu. Po ugotowaniu kaszy dodajemy do niej startą drobno marchewkę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back To Top