Bardzo lubię amarantuski, bo to najlepszy sposób by zjeść naraz więcej drogocennych ziarenek amarantusa. Robiłam już kilka wersji i ich jedynym minusem jest to, że zawsze jest ich za mało…
Jeśli też lubicie amarantuski, to możecie wypróbować:
Amarantuski z masłem orzechowym i czekoladą
Amarantuski z bananem i cukinią
Potrzebne składniki:
- 2 banany
- marchewka starta na drobnej tarce (można wykorzystać wytłoki z soku)
- 3-4 szklanki poppingu z amarantusa
Sposób przygotowania:
Banany blendujemy. Dodajemy startą marchewkę. Dosypujemy amarantus. W zależności od wielkości banana może być potrzeba dodania mniejszej czy większej ilości. Z czterech szklanek poppingu wyszło mi 11 ciastek. Masę nakładamy na łyżkę i dłońmi formujemy ciastka. Pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180°C z termoobiegiem.
Muszę upiec , wyglądają pieknie, z amarantusem moja drogę dopiero zaczynam a pieczesz coś z maki amarantusowej?