Kuchnia

Miksujemy zielone: Antynowotworowy koktajl jagodowy

Dziś chciałam Wam zaproponować pyszny koktajl, który na dodatek pełen jest cudownych składników, które mają udowodnione działanie o charakterze antynowotworowym. Pisałam niedawno o tym, że każdy z nas jest potencjalnym nosicielem raka. Ponieważ lepiej zapobiegać niż leczyć, stąd proponuję wykorzystanie potencjału owoców jagodowych, na które mamy teraz sezon i przyrządzenie sobie pysznego koktajlu.

Dlaczego taki skład?

  • truskawki, maliny, jagody, jeżyny , żurawina - zawierają kwas elagowy i dużą ilość polifenoli, przez co działają wielotorowo, między innymi mają wpływ na odtruwanie komórek i usuwanie substancji toksycznych
  • sok z granatu - ma właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne
  • siemię lniane - zawiera kwasy tłuszczowe omega-3, które ograniczają rozprzestrzenianie komórek rakowych
  • zielona herbata - jest bogata w polifenole, które ograniczają rozwój naczyń krwionośnych potrzebnych nowotworowi do wzrostu, poza tym to silny antyoksydant, zwiększa skuteczność radioterapii
  • banany - obok czosnku czy cebuli uważane są za naturalne probiotyki, które pełnią rolę stabilizującą w układzie odpornościowym
Oczywiście produktów o podobnym działaniu jest dużo więcej, ale nie wszystkie nadają się do zmiksowania smoothie. Po pełna listę odsyłam do książki "Antyrak. Nowy styl życia" dr Davida Servana-Schreibera, o której już pisałam tutaj.

Potrzebne składniki:

  • pół szklanki borówek
  • pół szklanki jeżyn (możemy zamiast nich dać truskawki lub maliny)Dziś
  • pół szklanki pestek granatu (zamiast niego można dać pół szklanki soku z granatu)
  • szklanka parzonej co najmniej 10 minut zielonej herbaty
  • łyżka mielonego siemienia lnianego
  • 1 banan

Sposób przygotowania:

Parzymy zieloną herbatę. Możemy to zrobić dzień wcześniej, żeby móc szybko rano zmiksować koktajl. Jeśli dysponujemy mrożonymi owocami, lepiej zrobić herbatę na świeżo, bo gorąca herbata rozmrozi nam owoce. Obieramy banana. Do kielicha blendera wrzucamy wszystkie składniki i miksujemy na gładko.

Related Post

Leave a Reply