Kuchnia

Miksujemy zielone: Jesienny koktajl z dynią i gruszką

Jesień kojarzy mi się z jabłkami, gruszkami i oczywiście dynią. W sezonie jesiennym przy okazji pieczenia chleba czy ciasta wrzucam do piekarnika także kawałek dyni. Upieczoną dynię miksuję blenderem i przechowuję taki przecier w lodówce. Jego zastosowanie jest wszechstronne – mogą to być ciasta, naleśniki, owsianka, granola, gofry czy oczywiście zupy. Gdy zostanie nam trochę przecieru z przygotowywania ciasta, możemy przygotować z niego pyszny jesienny koktajl. Wrzuciłam do niego też ugotowaną kaszę jaglaną, ale można zastąpić ją płatkami owsianymi lub jaglanymi. Do tego banan, gruszka i przyprawy. Dynia idealnie komponuje się z cynamonem i imbirem. A jak dodamy do tego kurkumę i olej kokosowy to będziemy mogli się rozkoszować nie tylko pysznym smakiem, ale także będziemy mogli skorzystać z antywirusowych i przeciwzapalnych właściwości kurkumy. To po prostu idealny koktajl na jesienne i zimowe chłody.

Potrzebne składniki:

  • 2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 3 łyżki przecieru dyniowego (chodzi o upieczoną i zmiksowaną dynię)
  • banan
  • gruszka
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • łyżka oleju kokosowego tłoczonego na zimno
  • szklanka mleka migdałowego (lub innego roślinnego bez cukru)

Sposób przygotowania:

Obierz gruszkę i banana. Wrzuć wszystkie składniki do kielicha  blendera. Zmiksuj na gładko.

2 thoughts on “Miksujemy zielone: Jesienny koktajl z dynią i gruszką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back To Top