Kuchnia

Miksujemy zielone: Jesienny koktajl z dynią i gruszką

Jesień kojarzy mi się z jabłkami, gruszkami i oczywiście dynią. W sezonie jesiennym przy okazji pieczenia chleba czy ciasta wrzucam do piekarnika także kawałek dyni. Upieczoną dynię miksuję blenderem i przechowuję taki przecier w lodówce. Jego zastosowanie jest wszechstronne - mogą to być ciasta, naleśniki, owsianka, granola, gofry czy oczywiście zupy. Gdy zostanie nam trochę przecieru z przygotowywania ciasta, możemy przygotować z niego pyszny jesienny koktajl. Wrzuciłam do niego też ugotowaną kaszę jaglaną, ale można zastąpić ją płatkami owsianymi lub jaglanymi. Do tego banan, gruszka i przyprawy. Dynia idealnie komponuje się z cynamonem i imbirem. A jak dodamy do tego kurkumę i olej kokosowy to będziemy mogli się rozkoszować nie tylko pysznym smakiem, ale także będziemy mogli skorzystać z antywirusowych i przeciwzapalnych właściwości kurkumy. To po prostu idealny koktajl na jesienne i zimowe chłody.

Potrzebne składniki:
  • 2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 3 łyżki przecieru dyniowego (chodzi o upieczoną i zmiksowaną dynię)
  • banan
  • gruszka
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • łyżka oleju kokosowego tłoczonego na zimno
  • szklanka mleka migdałowego (lub innego roślinnego bez cukru)
Sposób przygotowania: Obierz gruszkę i banana. Wrzuć wszystkie składniki do kielicha  blendera. Zmiksuj na gładko.

Related Post

2 komentarze

  1. Jaglusia

    2 grudnia 2016 at 15:26

    Musi być bardzo dobre! I na pewno jest zdrowe. 🙂
    https://jaglusia.wordpress.com/

    1. Magdalena

      8 grudnia 2016 at 20:24

      Jest pyszny. Polecam.

Leave a Reply