Jesień kojarzy mi się z jabłkami, gruszkami i oczywiście dynią. W sezonie jesiennym przy okazji pieczenia chleba czy ciasta wrzucam do piekarnika także kawałek dyni. Upieczoną dynię miksuję blenderem i przechowuję taki przecier w lodówce. Jego zastosowanie jest wszechstronne – mogą to być ciasta, naleśniki, owsianka, granola, gofry czy oczywiście zupy. Gdy zostanie nam trochę przecieru z przygotowywania ciasta, możemy przygotować z niego pyszny jesienny koktajl. Wrzuciłam do niego też ugotowaną kaszę jaglaną, ale można zastąpić ją płatkami owsianymi lub jaglanymi. Do tego banan, gruszka i przyprawy. Dynia idealnie komponuje się z cynamonem i imbirem. A jak dodamy do tego kurkumę i olej kokosowy to będziemy mogli się rozkoszować nie tylko pysznym smakiem, ale także będziemy mogli skorzystać z antywirusowych i przeciwzapalnych właściwości kurkumy. To po prostu idealny koktajl na jesienne i zimowe chłody.
Potrzebne składniki:
- 2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
- 3 łyżki przecieru dyniowego (chodzi o upieczoną i zmiksowaną dynię)
- banan
- gruszka
- łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/4 łyżeczki imbiru
- łyżka oleju kokosowego tłoczonego na zimno
- szklanka mleka migdałowego (lub innego roślinnego bez cukru)
Sposób przygotowania:
Obierz gruszkę i banana. Wrzuć wszystkie składniki do kielicha blendera. Zmiksuj na gładko.
Musi być bardzo dobre! I na pewno jest zdrowe. 🙂
https://jaglusia.wordpress.com/
Jest pyszny. Polecam.