Znacie miechunkę? Możecie też znać jej inną nazwę czyli physalis lub rodzynek brazylijski. Choć nazwa jest egzotyczna, te owoce można z powodzeniem uprawiać w naszym kraju. Jak przystało na owoc o pomarańczowej barwie ma sporo dużo witaminy A, a dodatkowo sporo witaminy C. Przywieźliśmy sporą ilość tych owoców z działki i pierwsza rzecz, o której pomyślałam, gdy je zobaczyłam, to było zmiksowanie ich z malinami w kremowym smoothie. To połączenie okazało się niezwykle udane, więc zamieszczam przepis na blogu.
Gdybyście zastanawiali się, co jeszcze z tym fantem, czyli z tym owocem, zrobić, to przypominam swój przepis na ciasto – Ciasto bananowe z miechunką
Na blogu znajdziecie też przepis na Jaglany koktajl z miechunką.
Potrzebne składniki:
- banan
- 1/2 szklanki miechunki
- szklanka malin
- 1/2 awokado
- 2 łyżki płatków owsianych
- szklanka wody lub mleka roślinnego
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wrzucić do kielicha blendera i zmiksować na gładko.