Kuchnia

Miksujemy zielone: (Po)świąteczny koktajl z żurawiną

Świąteczne obżarstwo nie jest dobre dla naszego żołądka. Nawet w święta nie mogłam się obejść bez porannej dawki witamin i enzymów w postaci smoothie. Pod choinką znalazłam książkę “Zielone koktajle” i po jej przejrzeniu mam wrażenie, że do koktajli można wrzucić dosłownie wszystko. Także z typowo świątecznych produktów można zmiksować pyszny i zdrowy koktajl. Użyte składniki polubi nie tylko nasz zmęczony trawieniem żołądek:

  • kapusta pekińska – zawiera glutaminę, który to aminokwas pomaga w utrzymaniu prawidłowej funkcji bariery jelitowej
  • banany – działają jak probiotyk symulując dobre bakterie w żołądku, a poza tym pomagają zwalczyć depresję, chronią przed rakiem nerek, cukrzycą, osteoporozą a nawet ślepotą
  • suszona żurawina – jest korzystna dla naszego układu moczowego
  • mak – to świetne źródło wapnia potrzebnego dla naszych kości
  • orzechy brazylijskie – już 2-3 orzechy dostarczają nam codziennej dawki selenu, który potrafi precyzyjnie uderzyć i zaatakować komórki rakowe

Potrzebne składniki:

  • 3 moczone przez noc orzechy brazylijskie (odlewamy wodę po ich moczeniu)
  • 2 łyżki suszonej żurawiny (można również wcześniej ją namoczyć, zwłaszcza jeśli mamy słabszy blender)
  • 1 banan
  • 1 mandarynka
  • 3 liście kapusty pekińskiej (może być zielona)
  • łyżeczka maku
  • szklanka wody lub mleka roślinnego

Sposób przygotowania:

Przez noc moczymy orzechy i ewentualnie żurawinę, Odlewamy wodę. Obieramy banana i mandarynkę. Do kielicha blendera wrzucamy wszystkie składniki i dolewamy wodę. Miksujemy na gładko.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back To Top