Kuchnia

Miksujemy zielone: (Po)świąteczny koktajl z żurawiną

Świąteczne obżarstwo nie jest dobre dla naszego żołądka. Nawet w święta nie mogłam się obejść bez porannej dawki witamin i enzymów w postaci smoothie. Pod choinką znalazłam książkę "Zielone koktajle" i po jej przejrzeniu mam wrażenie, że do koktajli można wrzucić dosłownie wszystko. Także z typowo świątecznych produktów można zmiksować pyszny i zdrowy koktajl. Użyte składniki polubi nie tylko nasz zmęczony trawieniem żołądek:

  • kapusta pekińska - zawiera glutaminę, który to aminokwas pomaga w utrzymaniu prawidłowej funkcji bariery jelitowej
  • banany - działają jak probiotyk symulując dobre bakterie w żołądku, a poza tym pomagają zwalczyć depresję, chronią przed rakiem nerek, cukrzycą, osteoporozą a nawet ślepotą
  • suszona żurawina - jest korzystna dla naszego układu moczowego
  • mak - to świetne źródło wapnia potrzebnego dla naszych kości
  • orzechy brazylijskie - już 2-3 orzechy dostarczają nam codziennej dawki selenu, który potrafi precyzyjnie uderzyć i zaatakować komórki rakowe
Potrzebne składniki:
  • 3 moczone przez noc orzechy brazylijskie (odlewamy wodę po ich moczeniu)
  • 2 łyżki suszonej żurawiny (można również wcześniej ją namoczyć, zwłaszcza jeśli mamy słabszy blender)
  • 1 banan
  • 1 mandarynka
  • 3 liście kapusty pekińskiej (może być zielona)
  • łyżeczka maku
  • szklanka wody lub mleka roślinnego
Sposób przygotowania: Przez noc moczymy orzechy i ewentualnie żurawinę, Odlewamy wodę. Obieramy banana i mandarynkę. Do kielicha blendera wrzucamy wszystkie składniki i dolewamy wodę. Miksujemy na gładko.

Related Post

Leave a Reply