Kuchnia

Miksujemy zielone: Słoneczny koktajl z mango

Jest mnóstwo powodów, by na stałe włączyć kurkumę do swojego codziennego jadłospisu. Jedną z jej najbardziej zadziwiających właściwości jest to, że nie tylko zapobiega, ale potrafi zwalczać raka. Poza tym chorobie Parkinsona i Alzheimera, leczy skaleczenia, chroni przed zatruciem metalami ciężkimi, odtruwa i pomaga w walce z otyłością. Wszelkie stany zapalne są dla naszego organizmu są szkodliwe (ich powstawanie wykorzystuje też rak do rozwoju), stąd powinniśmy zjadać dziennie łyżeczkę tej cudownej przyprawy. Możemy dodać ją do curry, zupy, kaszy jaglanej czy pysznego koktajlu. Takie smoothie o pięknej słonecznej barwie przyrządzam średnio raz w tygodniu. Już sam jego kolor poprawia humor, a dodane mango i brzoskwinia (świetnie sprawdzi się też banan czy ananas) są gwarancją świetnego smaku.

Potrzebne składniki:

  • średnie mango lub połowa dużego owocu
  • brzoskwinia lub nektarynka
  • łyżeczka kurkumy
  • szczypta pieprzu cayenne
  • łyżeczka startej skórki z pomarańczy (można ją zetrzeć ze świeżej pomarańczy jak też z suszonych skórek)
  • łyżeczka pyłku pszczelego
  • szklanka mleka roślinnego

Sposób przygotowania:

Obieramy mango i nożem ścinamy jego miąższ, wrzucając go prosto do kielicha blendera. Dodajemy pokrojona brzoskwinię i resztę składników. Miksujemy na gładko.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back To Top