Kuchnia

Miksujemy zielone: Smoothie z ananasem i selerem naciowym

Testerem moich koktajli jest moja córka. Jeśli ona pije ze smakiem, to znaczy, że koktajl się udał.  Zdarza się, że nasze smaki się rozmijają. Tak bywa w przypadku trochę ostrzejszych smoothie z dodatkiem imbiru, kurkumy czy pieprzu. Dziś właśnie jeden z takich koktajli. Wybór owoców i warzyw bardziej przypomina sok, który czasem sobie robiłam, ale dobry blender poradzi sobie ze zmiksowaniem zarówno zielonych liści sałaty jak też trochę łykowatego ananasa. Dodatek imbiru sprawia, że nasze smoothie jest bardziej orzeźwiające.

Potrzebne składniki:

  • gałązka selera naciowego
  • 1 jabłko
  • 2 plastry ananasa
  • garść liści sałaty
  • łyżka soku z cytryny
  • 1-2 cm korzenia imbiru

Sposób przygotowania:

Obieramy jabłko, imbir i ananasa. Imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Myjemy sałatę i odrywamy końcówki. Kroimy na mniejsze kawałki selera naciowego, jabłko i ananasa. Wyciskamy sok z cytryny. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera kielichowego i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.

Related Post

Leave a Reply