Zdrowe żywienie

Miksujemy zielone: Tygodniowy plan zimowych koktajli

Marzy Ci się picie zielonych koktajli, ale nie wiesz, jak się do tego zabrać? Boisz się obco brzmiących superfoods w ich składzie? Chcesz zapewnić sobie zastrzyk energii z samego rana? Masz problem, by zimą jeść odpowiednio dużo owoców i warzyw? Nie wiesz w jaki sposób możesz wykorzystać do koktajli dostępne zimą warzywa korzeniowe i owoce egzotyczne?

Jeśli na któreś z pytań odpowiedziałeś twierdząco, specjalnie dla Ciebie rozpisałam tygodniowy plan pysznych, zimowych smoothie. Plan wakacyjnych koktajli cieszył się sporym zainteresowaniem. Wtedy królowały owoce jagodowe. W zimie można skorzystać z owoców mrożonych, ale można też wykorzystać potencjał dostępnych teraz w sklepach owoców egzotycznych a także warzyw korzeniowych. W końcu to sezon na pomarańcze i można je teraz kupić czasem dosłownie za grosze, a jeśli traficie przy okazji na promocję awokado, to za wszystkie składniki zapłacicie naprawdę niewiele.

W prostocie siła, dlatego zimowe koktajle są jeszcze prostsze niż te, które zaproponowałam latem. Wykorzystacie do nich dostępne we wszystkich sklepach banany, ananasa i awokado, a do tego produkty, które pewnie i tak masz zwykle w domu takie jak jabłka, marchewka, cynamon czy kakao. Nie może być prościej. W koktajlach nie ma kontrowersyjnych zimą warzyw liściastych (niestety jesteśmy skazani na te ze szklarni lub importowane) ani superfoods. Zdecydowałam się tylko dodać do niektórych koktajli olej kokosowy. Wybierajcie zawsze ten tłoczony na zimno, który doda do koktajli kokosową nutę, zwiększy przyswajalność niektórych składników (takich jak kurkuma czy karatenoidy zawarte w marchewce) i przyśpieszy metabolizm. O czym dlaczego należy dodawać do zielonych koktajli olej kokosowy możecie poczytać na, będącej nieustającym źródłem moich inspiracji, stronie Zielone koktajle.

PRZYDATNE UWAGI:

  • Z podanych składników wychodzą ok. 2 szklanki smoothie. Jeśli chcemy przygotować koktajl dla większej liczby członków rodziny, musimy pomnożyć liczbę składników.  Ja piję koktajle z moją prawie trzyletnią córeczką, prawie rocznym synkiem (on na razie zjada kilka łyżeczek, by się przyzwyczajał) i dla nas ta porcja jest wystarczająca.
  • Podana kolejność jest orientacyjna. Możecie ją zmienić w zależności od waszej fantazji. Najlepiej jednak kierować się dojrzałością owoców. U mnie na pierwszy ogień poszły koktajle z awokado, bo było już dojrzałe.
  • Lubię mniej gęste koktajle, które łatwiej pije się słomką mojej córce. Jeśli lubicie bardziej gęsty napój, dodajcie mniej mleka, a jeśli przeciwnie wolicie rzadkie smoothie dodajcie go więcej niż w przepisie.
  • Do miksowania smoothie używam blendera kielichowego, ale jeśli go nie macie, możecie też zmiksować je z użyciem blendera ręcznego. Koniecznie zacznijcie od dodania połowy podanych proporcji mleka i wybierzcie wysoki pojemnik, bo burak i kurkuma są bardzo brudzące.
  • Słabszy blender może mieć problem ze zmiksowaniem na gładko buraka, marchewki czy rdzenia ananasa. Małe fragmenty warzyw mogą się zdarzyć (dla mnie to nie jest aż taki duży problem), ale jeśli blender za nic nie chce zmiksować twardych warzyw, możecie użyć pieczonych buraków, a w miejsce marchewki kawałek dyni, która jest trochę miększa.
  • Z egzotycznych owoców zdecydowałam się na ananasa. Jest on łatwo dostępny i stosunkowo tani. Ja ostatnio kroję go na 4 ćwiartki i potem z każdej takiej ćwiartki nożem wykrawam miąższ. Do koktajlu dodajemy też rdzeń ananasa, bo to w nim jest skoncentrowana bromelaina.
  • Moje przepisy możecie potraktować jako inspirację, zwłaszcza że są dość proste. Jeśli chcecie, by koktajl był pożywniejszy lub chcecie dorzucić do niego jakiś składnik, który chcecie dodać do swojej diety, a nie wiecie jak to zrobić, możecie moje propozycje modyfikować.  Bez wpływu na zmianę smaku możecie do każdego z podanych koktajli dodać: łyżkę płatków owsianych, łyżkę zmielonego siemienia lnianego czy ostropestu, czy łyżkę migdałów, które zostały Wam po zrobieniu mleka migdałowego. Ja w tym tygodniu dorzucałam do koktajli ostropest, ale myślę, by potem dokładać siemię lniane.

LISTA ZAKUPÓW:

  • 6 bananów
  • 2 średnie marchewki
  • 2 małe buraki
  • 3 jabłka
  • 3 pomarańcze
  • 1 miękkie awokado
  • 1 dojrzały ananas

Dodatkowo produkty, które mam stale w domu:

  • cynamon
  • kakao (jeśli masz, to użyj surowego)
  • kurkuma
  • pieprz lub chilli w proszku
  • olej kokosowy extra vergine (lepiej pominąć niż dawać rafinowany)

Proponowane bazy do koktajli:

  • woda – najlepiej filtrowana lub mineralna
  • mleko orzechowe
  • mleko kokosowe
  • herbata zielona – to moje ostatnie odkrycie, świetny sposób, jeśli sami rzadko ją pijemy lub nie chcą pić jej nasze dzieci, najlepiej parzyć ją co najmniej 10 minut, jeśli mamy mało czasu, zacznijmy od zaparzenia herbaty, zalejmy ją do połowy szklanki, przygotujmy pozostałe składniki, wrzućmy do blendera, dodajmy herbatę i uzupełnijmy połową szklanki zimnej wody – to dużo prostsze niż produkcja własnego mleka roślinnego, a herbata zielona jest super zdrowa
  • możemy użyć też sklepowego mleka roślinnego, ale zwróćmy uwagę, by nie miał cukru – nie polecam natomiast krowiego mleka, mnóstwo osób go nie trawi, a w połączeniu z owocami może nam zgotować rewolucję żołądkową

PONIEDZIAŁEK

  • banan
  • ½ awokado
  • jabłko
  • 2 łyżeczki kakao
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • szklanka mleka roślinnego lub wody

WTOREK

  • ¼ ananasa
  • pomarańcza
  • ½ awokado
  • mały burak
  • szklanka herbaty zielonej lub wody

ŚRODA

  • ¼ ananasa
  • marchewka
  • banan
  • szklanka herbaty zielonej lub wody
  • łyżeczka oleju kokosowego

CZWARTEK

  • ¼ ananasa
  • banan
  • pomarańcza
  • łyżeczka oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • ¼-½ łyżeczki mielonego imbiru
  • szczypta pieprzu lub pieprzu cayenne
  • szklanka herbaty zielonej lub wody

PIĄTEK

  • ¼ ananasa
  • jabłko
  • banan
  • szklanka herbaty zielonej lub wody

SOBOTA

  • jabłko
  • marchewka
  • banan
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • szklanka herbaty zielonej lub wody

NIEDZIELA

  • banan
  • mały burak
  • pomarańcza
  • łyżeczka oleju kokosowego
  • 2 łyżeczki kakao
  • szklanka mleka roślinnego lub wody

2 thoughts on “Miksujemy zielone: Tygodniowy plan zimowych koktajli

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back To Top