Przez lata wyrzucałam pestkę z awokado, ale odkąd znam jej magiczne właściwości (pisałam o nich tutaj) coraz częściej zostawiam pestkę do wysuszenia. Po kilku dniach jest gotowa do zmielenia i możemy ją dodawać do różnych dań. Ponieważ tak jak w przypadku wielu super food do jej smaku trzeba się przyzwyczaić, wymyśliłam prosty koktajl z jej dodatkiem, w którym smak pestki maskuje dodatek masła orzechowego. Koktajl jest tak dobry, że ostatnio często gości na moim stole, zwłaszcza że nie potrzeba do niego wymyślnych składników i przemycam w nim też zielone listki mojemu synkowi. Taki napój to samo zdrowie.
Potrzebne składniki:
- banan
- garść szpinaku lub zielonej sałaty
- łyżeczka sproszkowanej pestki z awokado
- łyżka masło orzechowego
- garść płatków owsianych
- łyżka zmielonego siemienia lnianego
- szklanka wody
- ew. 2 daktyle lub woda z moczenia daktyli
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki umieścić w kielichu blendera i zmiksować na gładko.