Kuchnia

Miksujemy zielone: Ulubiony koktajl z pestką awokado

Przez lata wyrzucałam pestkę z awokado, ale odkąd znam jej magiczne właściwości (pisałam o nich tutaj) coraz częściej zostawiam pestkę do wysuszenia. Po kilku dniach jest gotowa do zmielenia i możemy ją dodawać do różnych dań. Ponieważ tak jak w przypadku wielu super food do jej smaku trzeba się przyzwyczaić, wymyśliłam prosty koktajl z jej dodatkiem, w którym smak pestki maskuje dodatek masła orzechowego. Koktajl jest tak dobry, że ostatnio często gości na moim stole, zwłaszcza że nie potrzeba do niego wymyślnych składników i przemycam w nim też zielone listki mojemu synkowi. Taki napój to samo zdrowie.

Potrzebne składniki:
  • banan
  • garść szpinaku lub zielonej sałaty
  • łyżeczka sproszkowanej pestki z awokado
  • łyżka masło orzechowego
  • garść płatków owsianych
  • łyżka zmielonego siemienia lnianego
  • szklanka wody
  • ew. 2 daktyle lub woda z moczenia daktyli
Sposób przygotowania: Wszystkie składniki umieścić w kielichu blendera i zmiksować na gładko.

Related Post

Leave a Reply