Kuchnia

Miksujemy zielone: Wybuchowy koktajl

Zadziwiające jest to, z jaką ufnością kupujemy przepisane nam przez lekarza lekarstwa, a jak nieufnie spoglądamy na niektóre owoce i warzywa. Tymczasem dary natury potrafią mieć cudowne właściwości lecznice i żadnych skutków ubocznych. Tak jest przykładowo z granatem, który w większych sklepach jest dostępny przez cały rok. Niepozorne pestki granatu mogą zapobiegać postępowi choroby wieńcowej, obniżają ciśnienie krwi oraz mają właściwości antywirusowe. Owoc ten zawiera polifenole, czyli związki przeciwutleniające, które hamują powstawanie wolnych rodników oraz usuwają już wytworzone, dzięki czemu zmniejszone zostaje ryzyko występowania wielu chorób nowotworowych. Granat powinien jak najczęściej gościć na naszych stołach. Ja lubię dodawać go do kaszek, owsianki czy dekorować nim ciasta. Bywa też składnikiem naszych koktajli. Jeśli nie lubimy się brudzić przy wyciąganiu pestek, możemy też używać soku lub ekstraktu z granatu. Ja zrobiłam z takimi sproszkowanymi pestkami granatu pyszne smoothie z mango i truskawkami.

Potrzebne składniki:
  • 2 suszone figi, wcześniej namoczone (najlepiej na noc)
  • średniej wielkości mango
  • pół szklanki truskawek (mogą być mrożone)
  • łyżeczka sproszkowanych pestek granatu
  • łyżka nasion chia
  • szklanka mleka kokosowego (użyłam domowego)
Sposób przygotowania: Obieramy mango. Wrzucamy wszystkie składniki do kielicha blendera i miksujemy na gładki koktajl.

Related Post

Leave a Reply