Kuchnia

Miksujemy zielone: Zielony koktajl pietruszkowy

Poniedziałek rano. Zaglądam do lodówki. Nie robiłam w weekend zakupów, więc do blendera wrzucam wszystko, co się nawinie: natkę pietruszki, jabłko, kiwi. Wychodzi mocno zielony koktajl, Pietruszka ma właściwości oczyszczające. No to prawie mam detoks po wczorajszym wypadzie na lody. W weekend można trochę zaszaleć, zwłaszcza, gdy doskwiera upał. Wypijam koktajl i w myślach układam listę zakupów na zaczynający się tydzień. Spisuję sobie pomysły na dania i przypinam kartkę do lodówki. To świetny sposób, by nie umknął jakiś fajny pomysł czy podpatrzony na blogu przepis. W tym tygodniu planuję brownie z cukinią i ciasto ze śliwkami...

Potrzebne składniki:

  • pół pęczka natki pietruszki
  • jabłko
  • kiwi
  • łyżka soku z cytryny lub pół łyżeczki witaminy C w proszku (kwas L-askorbinowy)
  • 1,5 szklanki wody
  • miód do smaku

Sposób przygotowania:

Oddzielamy listki pietruszki od gałązek. Obieramy owoce. Wszystkie składniki miksujemy. Na końcu dosładzamy miodem według uznania.

Related Post

3 komentarze

  1. Agnes

    31 sierpnia 2016 at 18:44

    Lubię miksować …czy stosujesz w swojej kuchni do takich przepisów filtrowaną wodę? Ja mam filtr molekularny z naturalną mineralizacją i poprawia smak całości, smakuje o niebo lepiej.

    1. Magdalena

      2 września 2016 at 13:37

      Niestety nie mam filtra. Masz rację, że taka woda na pewno jest smaczniejsza. Z tego powodu dodaję do koktajli zwykle mleko roślinne a nie samą wodę.

      1. Agnes

        1 maja 2017 at 14:10

        U nas woda bez filtrowania źle smakuje no i niesie w sobie wiele niezdrowych dodatków…u nas bez filtrowania nie dało się żyć.

Leave a Reply