Roślinne mleka to świetna alternatywa dla osób, które nie mogą lub nie chcą pić mleka, bo np. nie lubią jego smaku. Bardzo silne lobby mleczarskie reklamuje jak może mleko i produkty mleczne, podkreślając, że to główne źródło wapnia. Tymczasem wiele badań mówi o tym, że spożycie mleka nie zmniejsza ryzyka zachorowania na osteoporozę. Jeśli spożywamy słodzone produkty mleczne takie jak owocowe to nie tylko nie dostarczamy naszemu organizmowi wapnia, a wręcz jest on wykradany z naszych kości, żeby uczestniczył w trawieniu cukru. Dodatkowo podpuszczka czyli enzym rozrywający wiązania białek mleka zanika w wieku dziecięcym, gdyż natura nie przewidziała spożywania mleka przez ssaki w wieku dorosłym , stąd wynikają też problemy z jego trawieniem.
Jest wiele mniej kontrowersyjnych i mniej promowanych źródeł wapnia, co nie oznacza że gorszych, takich jak mak, sezam niełuskany, migdały, amarantus, figi, quinoa czy zielona pietruszka. Gotowe mleka roślinne są często wzbogacane w wapń. Możemy też sami takie mleko sobie przyrządzić, o czym pisałam już tutaj. Jeśli nie mamy jednak czasu na całonocne moczenie orzechów, bo potrzebujemy szybko je do czegoś wykorzystać, z pomocą przychodzi mleko kokosowe. Wystarczy zmiksować wiórki z gorącą wodą i je przecedzić. Mleko jest gotowe w pięć minut czyli szybciej niż zajmie nam wyjście po mleko do sklepu 😉
Mleko możemy wykorzystać tak samo jak tradycyjne mleko czyli do koktajli, płatków, naleśników czy ciast. Domowe mleko kokosowe różni się od tego, które możemy kupić w sklepie. Wprawdzie w lodówce wytrąci się na powierzchni stała część, ale jej ilość jest niewystarczająca do jego ubicia. Nie w każdym przepisie z wykorzystaniem mleka kokosowego znajdzie więc zastosowanie, ale można go użyć śmiało w większości przepisów, które wymagają dodania mleka czy mleka roślinnego.
Sposób przygotowania:
100g wiórków kokosowych zalewamy litrem wrzątku. Jeśli mamy czas, to możemy zostawić je na 5 minut. Miksujemy wiórki z wodą (świetnie sprawdza się w tym celu mikser kielichowy, ale ręczny też możemy wykorzystać). Przecedzamy mleko przy użyciu drobnego sitka, gazy lub pieluszki tetrowej.