Bez kategorii

Muffiny bananowe z borówkami

Gdy mam na szybko przygotować coś słodkiego, to jedna z pierwszych myśli to upieczenie muffinek. Robi się je szybko. Dzieci je uwielbiają. Chętniej sięgają po babeczkę niż po kawałek ciasta. Piekę je, gdy przygotowuję jedzenie na wspólne wyjście poza dom, ale też umilają po prostu weekendowe popołudnia.

Dzięki ich atrakcyjności często napakowuję je strączkami czy warzywami. A nawet, gdy nie mam nic ekstra pod ręką, można zawsze podkręcić ich gęstość odżywczą, dodając mąkę pełnoziarnistą oraz amarantus.

To kto się skusi na jedną?

Potrzebne składniki:

  • 3 dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • szklanka mąki pełnoziarnistej (użyłam orkiszowej)
  • 1/2 szklanki poppingu z amarantusa
  • 1/3 szklanki oleju
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • dwie duże garści borówek

Sposób przygotowania:

Banany miażdżycy widelcem. Mieszamy z olejem i jajkami. Wsypujemy mąkę, popping i proszek do pieczenia. Mieszamy. Dodajemy borówki. Przekładamy do formy na muffiny. Pieczemy w temperaturze 200°C przez 20 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back To Top