Prosto, zdrowo, naturalnie

Muffiny cukiniowo – marchewkowe (bez cukru i nabiału)

Muffiny cukiniowo – marchewkowe (bez cukru i nabiału)

Dzisiejsze muffiny idealnie wpisują się w akcję przemycania dodatkowej dzieciom warzyw. W babeczkach użyłam cukinii i marchewki (wykorzystałam wytłoki z robienia soku w wyciskarce wolnoobrotowej, zawsze żal mi ich wyrzucić). Nie ma w nich w ogóle cukru, więc nadadzą się na przekąskę czy podwieczorek także dla niemowląt. Słodzone są zmiksowanymi rodzynkami.

Można spokojnie przygotować je też w wersji bezglutenowej, gdy użyjemy płatków owsianych z odpowiednim certyfikatem lub zmienimy je na mąkę ryżową. Użyta przeze mnie mąka gryczana ma dość specyficzny smak i jeśli jej nie lubimy, można zamienić ją na inną.

Muffiny nie są brudzące i nie kruszą się, więc świetnie nadadzą się na wszelkie wakacyjne wyjścia w plener. My zapakowaliśmy je do pojemnika i zjedliśmy z dziećmi w parku.

Potrzebne składniki:

  • szklanka startej marchewki (użyłam wytłoków z 2 marchewek)
  • pół szklanki startej cukinii (można zetrzeć na grubych oczkach)
  • szklanka mąki gryczanej (można użyć innej np. ryżowej czy orkiszowej)
  • szklanka płatków owsianych
  • szklanka rodzynek
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oleju (użyłam kokosowego tłoczonego na zimno)
  • łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej

Sposób przygotowania:

Rodzynki wsypujemy do garnka i zalewamy szklanką gorącej wody. Odstawiamy na kilka minut. W tym czasie trzemy marchewkę na drobnej tarce, a cukinię na grubej. Płatki owsiane mielimy na mąkę. Z rodzynek odlewamy pół szklanki wody (nie wylewajcie jej, tylko wykorzystajcie do słodzenia koktajli). Dodajemy do nich jajka i olej. Blendujemy ręcznym blenderem. Nie musi być super dokładnie czyli mogą pozostać kawałki rodzynek. Wsypujemy sodę, cynamon, zmielone płatki owsiane i mąkę gryczaną. Mieszamy. Na końcu dodajemy startą marchewkę i cukinię. Mieszamy. Nakładamy do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Musiałam użyć dodatkowych foremek silikonowych, bo ciasta jest sporo. U mnie było razem 16 sztuk. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez 15-20 minut.

Zobacz podobne wpisy



4 thoughts on “Muffiny cukiniowo – marchewkowe (bez cukru i nabiału)”

  • Dziękuje za przepis zrobiłam z połowy ilości rodzynek i rzeczywiście lepiej dodać całą porcję, ale w wersji mniej słodkiej też nawet ok były 🙂

    • Świetnie, że mimo to muffiny smakowały. Oczywiście słodkość to kwestia gustu. Jak w przepisie jest cukier, to zwykle daję mniej. Bakalie, zwłaszcza rodzynki, nie są aż tak słodkie i są zdrowe, więc można je dodawać bez wyrzutów sumienia.

  • Robiłam z połowy przepisu. Wyszło mi 10 muffinek. Dodałam trochę żurawiny i orzechów nerkowca. A na górę poukładałam po kilka mrożonych borówek. Wyszły bardzo smaczne. Przepis zagości u nas na stałe.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *