Szybki i prosty przepis na naleśniki. Jedyny minus jest taki, że wymagają odstawienia na godzinę czyli nie można ich zrobić tak zupełnie spontanicznie, ale odstawienia wymaga większość przepisów na naleśniki (zwłaszcza z mąką razową). Głowiłam się jak wykorzystać spore zapasy mąki z ciecierzycy (inaczej besan) i ten przepis przyszedł mi z pomocą. Nie wymaga skomplikowanych składników. Ciasto jest gładkie i przygotowuje się je w minutę. To fajna propozycja dla osób unikających glutenu czy białej mąki. To też prosty sposób na wprowadzenie wartościowego białka do diety wegetariańskiej. Nawet wybredne małe dzieci, które mogą nieufnie patrzeć na fasolę, powinny bez mrugnięcia okiem zjeść naleśniki, nawet jeśli smakują inaczej niż te tradycyjne. Większość dzieci uwielbia takie mączne dania. Wystarczy dodać do nich jakiś smakowity dodatek jak dżem czy domowy krem czekoladowy. 100 g mąki z ciecierzycy zawiera aż 25,8g białka.
Potrzebne składniki:
(wychodzą z tych proporcji 3-4 naleśniki)
- szklanka mąki z ciecierzycy
- szklanka wody (lub więcej)
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- szczypta soli
- możliwe dodatki: w wersji na słodko mielony kardamon, w wersji na ostro ulubione zioła lub mielony kminek
Sposób przygotowania:
Do garnka wsypujemy mąkę i sól. Wlewamy wodę i olej. Miksujemy. Odstawiamy na co najmniej 15 minut. Patelnię smarujemy kilkoma kroplami oleju i wylewamy na nie ciasto. Smażymy na rumiano z obydwu stron.