Prosto, zdrowo, naturalnie

Orkiszowe placki z gruszką

Orkiszowe placki z gruszką

Jak osłodzić sobie poniedziałkowy poranek, zwłaszcza taki który oznacza kolejny dzień z rzędu z trójką dzieci w domu, w tym dwójką przeziębionych? Najlepiej usmażyć placuszki. Jak wiadomo placki są dobre na wszystko. Zarówno na poprawę humoru jak i na przemycenie warzyw czy owoców. Gruszek wprawdzie nie trzeba przemycać, ale gdy ma się ich cały worek, to trzeba je jak najszybciej zużyć – najlepiej dodając je do wszystkiego, co się nawinie pod ręką. Gruszki są naturalnie słodkie, więc nie ma potrzeby dodawać do placków żadnego słodzidła, choć kapka lipowego miodu od zaznajomionego pszczelarza w taki poranek nie zawadzi 🙂

A po więcej przepisów na pyszne placki odsyłam do mojego darmowego ebookaPlacki. Nie tylko dla malucha

Potrzebne składniki:

  • 1 szklanka mąki razowej orkiszowej
  • 0,5 szklanki mąki jasnej orkiszowej
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka roślinnego (użyłam domowego migdałowego)
  • 2-4 gruszki (w zależności od ich wielkości)
  • olej do posmarowania patelni

Sposób przygotowania:

Wbijamy jajko do miski i mieszamy widelcem z mlekiem. Dodajemy mąki. Gruszki ścieramy na tarce o dużych oczkach i wrzucamy do reszty składników. Mieszamy ciasto. Smarujemy olejem patelnię i smażymy placuszki ostrożnie przewracając.

My zajadaliśmy placuszki z dodatkiem miodu. Jeśli mamy słodkie gruszki, to tak naprawdę nie jest potrzebne dosładzanie placuszków.

Zobacz podobne wpisy



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *