Bez kategorii

Owsiane ciasto marchewkowe

Zima kojarzy mi się w kuchni ze strączkami, warzywami korzeniowymi, czekoladą i zapachem korzennych przypraw. Ciasto marchewkowe jest więc taką kwintesencją zimy. Dla mnie najczęściej mobilizacją do upieczenia tego ciasta są wytłoki z wyciskania soku z marchewki. Z marchewki nie ma tego soku dużo, za to zostaje dużo drobniutko startej marchewki. Nawet nie trzeba wyciągać tarki. Mieszamy ją z resztą składników i po pół godziny rozkoszujemy się pysznym, aromatycznym ciastem.

Potrzebne składniki:

  • 150 g płatków owsianych (mogą być bezglutenowe)
  • 3 jajka
  • 1 duża marchewka
  • 60 g cukru (u mnie trzcinowy)
  • 50 g oleju
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki dżemu domowego (u mnie rabarbarowy bez cukru)
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania:

Marchewkę trzemy na tarce lub używamy wytłoków z wyciskarki. Płatki owsiane mielimy na mąkę. Mieszamy z resztą składników. Przekładamy do keksówki. Pieczemy w temperaturze 180°przez pół godziny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back To Top