Kuchnia

Owsiane ciasto z truskawkami i kokosową kruszonką (bez cukru i nabiału)

Gdy mąż przynosi z targu 4 kobiałki truskawek, przechodzimy na kilka dni na dietę truskawkową. Truskawki zajadamy prosto z miseczki, ale też dodajemy do owsianki, ryżu na mleku kokosowym, koktajlu, budyniu i oczywiście ciasta. Na pierwszy strzał idzie owsiane ciasto ucierane. W przeciwieństwie do wielu ciast nie jest suche tylko lekko wilgotne dzięki dodatkowi zmielonych płatków owsianych. Bardzo lubię ciasto z ich dodatkiem, bo płatki owsiane zawsze mam w domu i są łatwo dostępne, czego nie można powiedzieć o niektórych mąkach bezglutenowych.

Do posłodzenia ciasta użyłam cukru kokosowego przez co ciasto ma karmelowy posmak i ciemniejszy kolor niż tradycyjne ciasto ucierane. Cukier ten świetnie komponuje się z olejem kokosowym oraz wiórkami kokosowymi w kruszonce tworząc pyszne zwieńczenie ciasta.

Potrzebne składniki:

  • 180 g mąki owsianej (zmielone płatki owsiane)
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mleka sojowego
  • łyżka octu jabłkowego
  • 3-4 łyżki cukru kokosowego (można dać ksylitol czy inne słodziwo)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 400 g truskawek

Kruszonka:

  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • łyżka cukru kokosowego
  • 2 łyżki mąki owsianej
  • 2 łyżki wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

Do mleka sojowego dodajemy ocet jabłkowy i odstawiamy na chwilę. W tym czasie możemy oddzielić żółtka od białek. Białka ubijamy w osobnym naczyniu na sztywno. Do żółtek dodajemy cukier kokosowy oraz mleko sojowe. Miksujemy blenderem. Dodajemy mąkę owsianą oraz proszek do pieczenia. Mieszamy łyżką. Delikatnie dodajemy pianę i mieszamy ponownie. Wykładamy tortownicę papierem do pieczenia i wlewamy do niej ciasto. Kroimy na drobne kawałki truskawki i układamy je na cieście. W osobnej miseczce łączymy składniki kruszonki, którą posypujemy truskawki. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 45-50 minut.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back To Top