Kuchnia Przepisy dla maluchów

Owsiane gofry z awokado

Bardzo lubię i chętnie wypróbowuję niekonwencjonalne wykorzystanie warzyw czy owoców. Jeśli ma się przedszkolaki i dwulatkę w okresie neofobii, to każdy patent na wprowadzenie mniej lubianych produktów do diety jest dobry. Tym razem na warsztat poszło awokado. Od dawna króluje u nas czekoladowy krem z awokado do naleśników czy gofrów. Wypróbowałam już placki, ale skoro najstarsza córka placuszków nie lubi, to przyszedł czas na gofry.

To fajny pomysł na podanie awokado osobom, które za nim nie przepadają lub by wykorzystać nadmiar awokado w domu (mój mąż raz mi przyniósł z zakupów aż 5 sztuk).

Potrzebne składniki:

  • awokado
  • banan
  • jajko
  • szklanka płatków owsianych (można zamienić na mąkę pszenną lub orkiszową)
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Miksujemy awokado z bananem, jajkiem i olejem. Mielimy płatki owsiane na mąkę. Wsypujemy je razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Mieszamy i nakładamy ciasto do nagrzanej gofrownicy (ponieważ nie mam zbyt dużej mocy gofrownicy za pierwszym razem smaruję ją olejem).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back To Top