W sezonie na rabarbar nie może zabraknąć nowej inspiracji z rabarbarem w roli głównej. Czekając na truskawki, zajadamy się rabarbarem przywiezionym z ogródka rodziców. Taki młody rabarbar jest dużo delikatniejszy niż ten starszy różowy.
Ponieważ dzieciaki nie przepadają za rabarbarem w kawałkach, rozgotowałam go razem z daktylami na mus. Niektórzy obawiają się jedzenia rabarbaru ze względu na szczawiany, ale przy jedzeniu go sezonowo nie ma co się obawiać, a pamiętajmy, że tak naprawdę to warzywo, więc już od rana serwujemy je sobie na talerzu 🙂
Potrzebne składniki:
- pół szklanki płatków owsianych
- szklanka mleka roślinnego lub wody
- kilka gałązek rabarbaru (zależy od ich grubości)
- garść daktyli
- łyżeczka soku z cytryny
- łyżeczka startej skórki z pomarańczy (ja suszę skórki, mielę w młynku od kawy i przechowuję w słoiku w lodówce, dzięki czemu niezależnie od tego czy mam świeże pomarańcze w domu, mogę skorzystać z ich aromatu)
- opcjonalnie: płatki migdałowe
Sposób przygotowania:
W jednym garnku gotujemy przez kilka minut płatki na wodzie lub mleku. w drugim gotujemy pokrojone daktyle z obranym i pokrojonym rabarbarem. Gdy zmięknie dodajemy skórkę z pomarańczy i sok z cytryny. Owsiankę ugotowaną nakładamy do miseczek, dekorujemy kleksem musu rabarbarowego i płatkami migdałowymi (dorzuciłam już po zrobieniu zdjęcia).