Owsianka z musem rabarbarowym

Owsianka z musem rabarbarowym

W sezonie na rabarbar nie może zabraknąć nowej inspiracji z rabarbarem w roli głównej. Czekając na truskawki, zajadamy się rabarbarem przywiezionym z ogródka rodziców. Taki młody rabarbar jest dużo delikatniejszy niż ten starszy różowy.

Ponieważ dzieciaki nie przepadają za rabarbarem w kawałkach, rozgotowałam go razem z daktylami na mus. Niektórzy obawiają się jedzenia rabarbaru ze względu na szczawiany, ale przy jedzeniu go sezonowo nie ma co się obawiać, a pamiętajmy, że tak naprawdę to warzywo, więc już od rana serwujemy je sobie na talerzu 🙂

Potrzebne składniki:

  • pół szklanki płatków owsianych
  • szklanka mleka roślinnego lub wody
  • kilka gałązek rabarbaru (zależy od ich grubości)
  • garść daktyli
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżeczka startej skórki z pomarańczy (ja suszę skórki, mielę w młynku od kawy i przechowuję w słoiku w lodówce, dzięki czemu niezależnie od tego czy mam świeże pomarańcze w domu, mogę skorzystać z ich aromatu)
  • opcjonalnie: płatki migdałowe

Sposób przygotowania:

W jednym garnku gotujemy przez kilka minut płatki na wodzie lub mleku. w drugim gotujemy pokrojone daktyle z obranym i pokrojonym rabarbarem. Gdy zmięknie dodajemy skórkę z pomarańczy i sok z cytryny. Owsiankę ugotowaną nakładamy do miseczek, dekorujemy kleksem musu rabarbarowego i płatkami migdałowymi (dorzuciłam już po zrobieniu zdjęcia).



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *