Kuchnia

Owsiankowe kulki bananowe

Owsiankę zwykle zajadamy na śniadanie. A co powiecie na owsiankę, którą można bez problemu zabrać ze sobą do szkoły, pracy czy zjeść na deser? Nie są nawet do tego potrzebne szczelny pojemniczek i łyżka. Kulki z płatków owsianych zasmakują każdemu fanowi owsianki. Do tego dodajcie przepyszne połączenie smakowe, jakim są banany i masło orzechowe. Mniam, następnym razem zrobicie zapewne podwójną porcję.

Potrzebne składniki:

  • 6 łyżek płatków owsianych
  • 1/2 banana
  • łyżka masła orzechowego
  • 2 łyżki orzechów (u mnie po łyżce migdałów i orzechów laskowych)
  • 6 – 7 daktyli

Sposób przygotowania:

Zalewamy na chwilę pokrojone daktyle gorącą wodą. W tym czasie mielimy w młynku do kawy lub w rozdrabniaczu  (blender z ostrzem w kształcie litery “S”) płatki owsiane i orzechy.  W misce rozgniatamy widelcem banana i odcedzone daktyle. Wrzucamy zmielone płatki i orzechy oraz masło orzechowe. Mieszamy wszystkie składniki i formujemy z nich kulki. Możemy obtoczyć je w zmielonych orzechach, ale nie jest to konieczne, bo kulki nie są zbyt lepkie. Konsumujemy od razu lub schładzamy w lodówce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back To Top