Starsze dzieci jedzą śniadanie w przedszkolu i najczęściej są to kanapki. Przed wyjściem do przedszkola proponuję zatem inny repertuar – owsiankę, kaszę czy gofry. Staram się, by było to jak najbardziej odżywcze śniadanie. Dodatek roślin strączkowych sprawia, że jest ono pełne białka i żelaza 💪 Tak jest w przypadku WEGAŃSKICH PANCAKES Z CIECIERZYCĄ. Czuję, że będzie powtórka, bo składniki zawsze mam w domu. Nie potrzeba banana ani jajek, które lubią się skończyć w najmniej oczekiwanym momencie 😉
Potrzebne składniki:
- szklanka ugotowanej ciecierzycy lub z puszki
- szklanka mąki orkiszowej lub pszennej
- pół szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej (lub pszennej)
- 280 ml mleka roślinnego (bez dodatku wapnia jeśli zależy nam na lepszym wchłanianiu żelaza, można dać też po prostu wodę)
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki słodziwa (u mnie mus daktylowy ze względu na niemowlę)
- łyżka proszku do pieczenia
- łyżka octu jabłkowego
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
Sposób przygotowania:
Blendujemy ciecierzycę z olejem i mlekiem roślinnym. Dodajemy resztę składników i mieszamy. Smażymy na rozgrzanej patelni duże pancakes. Ja użyłam silikonowej foremki w kształcie serca. Wyszło mi 11 placków.
Pancakes świetnie pasują polane miodem, syropem klonowym czy dżemem.