Bez kategorii

Pancakes z ciecierzycy

 

Starsze dzieci jedzą śniadanie w przedszkolu i najczęściej są to kanapki. Przed wyjściem do przedszkola proponuję zatem inny repertuar – owsiankę, kaszę czy gofry. Staram się, by było to jak najbardziej odżywcze śniadanie. Dodatek roślin strączkowych sprawia, że jest ono pełne białka i żelaza 💪 Tak jest w przypadku WEGAŃSKICH PANCAKES Z CIECIERZYCĄ. Czuję, że będzie powtórka, bo składniki zawsze mam w domu. Nie potrzeba banana ani jajek, które lubią się skończyć w najmniej oczekiwanym momencie 😉

Potrzebne składniki:

  • szklanka ugotowanej ciecierzycy lub z puszki
  • szklanka mąki orkiszowej lub pszennej
  • pół szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej (lub pszennej)
  • 280 ml mleka roślinnego (bez dodatku wapnia jeśli zależy nam na lepszym wchłanianiu żelaza, można dać też po prostu wodę)
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki słodziwa (u mnie mus daktylowy ze względu na niemowlę)
  • łyżka proszku do pieczenia
  • łyżka octu jabłkowego
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania:

Blendujemy ciecierzycę z olejem i mlekiem roślinnym. Dodajemy resztę składników i mieszamy. Smażymy na rozgrzanej patelni duże pancakes. Ja użyłam silikonowej foremki w kształcie serca. Wyszło mi 11 placków.

Pancakes świetnie pasują polane miodem, syropem klonowym czy dżemem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back To Top