Wspominałam już o tym, że lubię eksperymentować z różnymi rodzajami mąk. Tym razem zrobiłam amerykańskie naleśniki z mąki żytniej i jaglanej. Dawno nie robiłam pancakes, więc od razu zrobiłam podwójną porcję. Porcja przez to jest jak dla wojska, więc możecie zrobić ciasto z połowy składników. Podałam je z miodem, cynamonem i plasterkami bananów. W Stanach Zjednoczonych zjada się je z syropem klonowym, ale ja wolę łatwiej u nas dostępny miód. Koniecznie ze sprawdzonej pasieki.
Potrzebne składniki:
- 2 jajka z wolnego wybiegu
- szklanka mąki żytniej typ 720
- szklanka mąki jaglanej
- 1,5 szklanki mleka roślinnego (u mnie domowe mleko kokosowe)
- 2 łyżki brązowego cukru
- 3 łyżki oleju np. z pestek winogron
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Ubij jajka, potem dodaj resztę składników. Ciasto zmiksuj. Rozgrzej patelnię i rozsmaruj na niej pędzlem kilka kropli oleju. Smaż na rumiano z obu stron. Podawaj z ulubionymi składnikami.