Kuchnia

Pancakes żytnio-jaglane

Wspominałam już o tym, że lubię eksperymentować z różnymi rodzajami mąk. Tym razem zrobiłam amerykańskie naleśniki z mąki żytniej i jaglanej. Dawno nie robiłam pancakes, więc od razu zrobiłam podwójną porcję. Porcja przez to jest jak dla wojska, więc możecie zrobić ciasto z połowy składników. Podałam je z miodem, cynamonem i plasterkami bananów. W Stanach Zjednoczonych zjada się je z syropem klonowym, ale ja wolę łatwiej u nas dostępny miód. Koniecznie ze sprawdzonej pasieki.

Potrzebne składniki:

  • 2 jajka z wolnego wybiegu
  • szklanka mąki żytniej typ 720
  • szklanka mąki jaglanej
  • 1,5 szklanki mleka roślinnego (u mnie domowe mleko kokosowe)
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 3 łyżki oleju np. z pestek winogron
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Ubij jajka, potem dodaj resztę składników. Ciasto zmiksuj. Rozgrzej patelnię i rozsmaruj na niej pędzlem kilka kropli oleju. Smaż na rumiano z obu stron. Podawaj z ulubionymi składnikami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back To Top