Ta pieczona owsianka jest tak dobra, że znów wylądowała na naszym stole. Jej dużym plusem jest to, że poświęcamy chwilę na pomieszanie składników, a potem nic nie musimy pilnować, czy się nie przypala. Można spokojnie zająć się przygotowywaniem ubranek dla dzieci do przedszkola, a potem wyjąć z piekarnika ciepłą owsiankę i cieszyć się jej smakiem. Polecam nie rezygnować z polania jej dodatkową porcją jogurtu lub mleka kokosowego. Ja za drugim razem podałam mleko w dzbanuszku i dolewanie go do owsianki było dodatkową atrakcją.
Potrzebne składniki:
- szklanka płatków owsianych górskich
- szklanka mleka roślinnego (użyłam rozcieńczonego kokosowego)
- łyżka masła orzechowego
- łyżka słodzidła typu syrop klonowy, daktylowy, ew. miód
- pół łyżeczki cynamonu
- kilka śliwek
- do podania: masło orzechowe, mleko roślinne lub jogurt sojowy
Sposób przygotowania:
Mieszamy płatki z mlekiem, masłem orzechowym, słodzidłem i cynamonem. Przelewamy do formy do pieczenia. Dodajemy pokrojone śliwki. Pieczemy przez pół godziny w temperaturze 180ºC. Podajemy z dodatkową porcją masła orzechowego oraz mleka roślinnego.