Kuchnia

Pieczona owsianka z masłem orzechowym i śliwkami

Ta pieczona owsianka jest tak dobra, że znów wylądowała na naszym stole. Jej dużym plusem jest to, że poświęcamy chwilę na pomieszanie składników, a potem nic nie musimy pilnować, czy się nie przypala. Można spokojnie zająć się przygotowywaniem ubranek dla dzieci do przedszkola, a potem wyjąć z piekarnika ciepłą owsiankę i cieszyć się jej smakiem. Polecam nie rezygnować z polania jej dodatkową porcją jogurtu lub mleka kokosowego. Ja za drugim razem podałam mleko w dzbanuszku i dolewanie go do owsianki było dodatkową atrakcją.

Potrzebne składniki:

  • szklanka płatków owsianych górskich
  • szklanka mleka roślinnego (użyłam rozcieńczonego kokosowego)
  • łyżka masła orzechowego
  • łyżka słodzidła typu syrop klonowy, daktylowy, ew. miód
  • pół łyżeczki cynamonu
  • kilka śliwek
  • do podania: masło orzechowe, mleko roślinne lub jogurt sojowy

Sposób przygotowania:

Mieszamy płatki z mlekiem, masłem orzechowym, słodzidłem i cynamonem. Przelewamy do formy do pieczenia. Dodajemy pokrojone śliwki. Pieczemy przez pół godziny w temperaturze 180ºC. Podajemy z dodatkową porcją masła orzechowego oraz mleka roślinnego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back To Top