Prosto, zdrowo, naturalnie

Piernikowe placuszki z mąki z soczewicy

Piernikowe placuszki z mąki z soczewicy

O ile od dawana znam mąkę z ciecierzycy, to moim niedawnym odkryciem był fakt, że mąka z soczewicy ma podobne właściwości. Można z niej usmażyć pełne białka placuszki czy naleśniki. Dodatek białka sprawia, że zawarte w takich placuszkach cukry (które są np. w bananie) będą wolniej trawione i zapewnią sytość na dłużej. To świetna sprawa w przypadku maluszków, które jedzą jeszcze naprawdę niedużo. Musimy zadbać wtedy szczególnie, żeby oferowane im dania były jak najbardziej odżywcze.

Potrzebne składniki:

  • szklanka mąki z soczewicy (lub zmielona drobno czerwona soczewica)
  • pół szklanki wody lub mleka roślinnego
  • banan
  • łyżeczka kakao
  • łyżeczka przyprawy do piernika
  • opcjonalnie: łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki blendujemy. Odstawiamy na chwilę, po czym smażymy niewielkie placuszki.

My jedliśmy placki z musem daktylowym i płatkami kokosowymi.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *