O ile od dawana znam mąkę z ciecierzycy, to moim niedawnym odkryciem był fakt, że mąka z soczewicy ma podobne właściwości. Można z niej usmażyć pełne białka placuszki czy naleśniki. Dodatek białka sprawia, że zawarte w takich placuszkach cukry (które są np. w bananie) będą wolniej trawione i zapewnią sytość na dłużej. To świetna sprawa w przypadku maluszków, które jedzą jeszcze naprawdę niedużo. Musimy zadbać wtedy szczególnie, żeby oferowane im dania były jak najbardziej odżywcze.
Potrzebne składniki:
- szklanka mąki z soczewicy (lub zmielona drobno czerwona soczewica)
- pół szklanki wody lub mleka roślinnego
- banan
- łyżeczka kakao
- łyżeczka przyprawy do piernika
- opcjonalnie: łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki blendujemy. Odstawiamy na chwilę, po czym smażymy niewielkie placuszki.
My jedliśmy placki z musem daktylowym i płatkami kokosowymi.