Przepisy dla maluchów

BLW. Pierwsze placki dla malucha z batatem (po 6 miesiącu życia)

Coraz popularniejszą metodą wprowadzania stałych pokarmów do diety niemowlęcia staje się BLW. W przypadku Konstantego wcześniej zaczęłam podawać mu pokarmy do rączki niż w przypadku córki, chociaż robiłam to i nadal robię równolegle z tradycyjnie miksowanymi papkami. Początkowo spodobało się synowi tylko jedzenie chrupek kukurydzianych, ale od ósmego miesiąca życia zaczęłam zauważać u niego większe zainteresowanie stałymi pokarmami, nawet jeśli ich jedzenie nadal wiąże się głównie z rozkruszaniem go. W tym wieku dziecko chwyta już bardzo drobne przedmioty i nie ma problemu z włożeniem ich do buzi. Najprościej jest podać dziecku pokrojone owoce czy ugotowane na parze warzywa, natomiast szybko ma się ochotę na wprowadzenie jakiegoś urozmaicenia. Standardowe przepisy na naleśniki czy kluski zawierają często jajka, które znacznie później zamierzam wprowadzić. Jako pierwsze placki zrobiłam zatem proste dwuskładnikowe placki z batatem i mąką ryżową. Są miękkie, nawet na drugi dzień, co ważne, bo maluch nie zje na raz nawet tak niewielkiej porcji. Stąd najlepiej placki upiec przy okazji pieczenia ciasta czy pizzy, bo szkoda go włączać tylko na kilka placuszków. Można też przygotować więcej ciasta i przyrządzić też placki w wersji dla starszych łakomczuchów. Wystarczy dodać więcej cynamonu, trochę oleju kokosowego i musu daktylowego. Pysznie smakują z dodatkiem musu jabłkowego (czyli po prostu ugotowanych i zmiksowanych jabłek).

Potrzebne składniki:

  • mały batat (pół szklanki przecieru z batata)
  • 3 łyżki mąki ryżowej (może być z ryżu brązowego lub gryczana)
  • ew. szczypta cynamonu
Sposób przygotowania:

Batata pieczemy w piekarniku lub gotujemy ze skórką w wodzie. Gdy trochę przestygnie, obieramy ze skórki. Miksujemy batata na przecier. Dodajemy mąkę ryżową i ewentualnie cynamon. Mieszamy. Formujemy rękami niewielkie placuszki (mnie wyszły cztery sztuki). Pieczemy w temperaturze 200°C przez 15-20 minut.

Related Post

2 komentarze

  1. Angie

    9 kwietnia 2017 at 21:56

    Super przepis 🙂 A jak Pani myśli, można tę mąkę zastąpić mąką kukurydzianą?

    1. Magdalena

      9 kwietnia 2017 at 22:24

      Można spróbować. Na pewno będzie też pasować mąka gryczana lub po prostu pszenna, jeśli już Pani podaje gluten.

Leave a Reply