Kuchnia

Pizza z polenty

Nie znam chyba osoby, przynajmniej młodej, która nie lubi pizzy. Pizzę nie raz przygotowywałam na przyjście gości i co jakiś czas pojawia się na naszym stole. Nie byłabym sobą, gdybym co jakiś czas nie wypróbowywała jakiegoś nowego przepisu. Nie chodzi mi o tradycyjną, pszenną pizzę, bo mąż sięga zawsze do tego samego przepisu (strona w książce kucharskiej jest już poplamiona, co już świadczy o częstym wracaniu do niego). Pojęcie pizzy się mocno rozszerzyło i oznacza placek z sosem oraz dodatkami (nawet niekoniecznie serem, bo przecież są wegańskie pizze bez sera lub z jego substytutem). Robiłam już przeróżne, zdrowsze wersje tego przysmaku – z batata, brokuła, kalafiora, komosy ryżowej czy marchewki. Oczywiście smakiem i konsystencją odbiegają od oryginału, jednak są ciekawą alternatywą, gdy nie jemy glutenu lub drożdży. Dodatek ulubionych warzyw, sera czy keczupu pomaga przybliżyć je do włoskiego oryginału. Niektóre bezglutenowe pizze łatwo się rozpadają, czego nie można powiedzieć o pizzy z polenty. Placek ten można łatwo modyfikować, tak że można go też przygotować w wersji dla maluchów.

Potrzebne składniki:

  • 3/4 szklanki polenty czyli kaszy kukurydzianej
  • 2 szklanki wody
  • pół łyżeczki ulubionych ziół
  • oliwa z oliwek
  • ulubione dodatki: u mnie mozarella, sos pomidorowy, kukurydza

Sposób przygotowania:

Zagotowujemy 2 szklanki wody. Wsypujemy zioła i kaszę. Szybko mieszamy, by nie powstały grudki. Mieszamy, aż kasza zgęstnieje. Uwaga, bo może pryskać. Ugotowaną kaszę przekładamy do natłuszczonej formy. Odstawiamy do ostygnięcia. Smarujemy oliwą. Pieczemy przez 10 minut w temperaturze 200°C. Wyciągamy z pieca, smarujemy sosem i nakładamy ulubione dodatki. Pieczemy jeszcze 20 minut.

2 thoughts on “Pizza z polenty

    1. To musisz kiedyś koniecznie do nas wpaść. Do tej pory moim faworytem była pizza z batata, ale ta z marchewki też była bardzo smaczna.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back To Top