Przepisy dla maluchów

Placki gryczane ze szpinakiem

Podobno w miłości i na wojnie wszystkie chwyty są dozwolone. Na pewno znacie to powiedzenie. Zgodzicie się więc ze mną, że nie ma nic złego w przemycaniu dzieciom czy innym członkom rodziny (np. mężowi) szpinaku w różnych daniach. Skoro krzywią się na zielone koktajle, to może skuszą się na zielone placuszki ze szpinakiem? Na pewno warto spróbować, zwłaszcza, że pomimo stosunkowo długiej listy składników robi się je szybko. Wystarczy uruchomić blender, wmieszać mąkę, a potem smażyć.

Więcej przepisów na placuszki znajdziesz w moim darmowym e-booku “Placki”.

Potrzebne składniki:

  • szklanka świeżego szpinaku
  • 1,5 szklanki mąki gryczanej (ja zmieliłam białą kaszę gryczaną)
  • 1 banan
  • 1 jajko
  • pół szklanki mleka roślinnego (użyłam domowego mleka kokosowego)
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta kardamonu

Sposób przygotowania:

W kielichu blendera miksujemy szpinak, mleko, jajko, banana, sodę i przyprawy. Przelewamy do miski lub garnka. Wsypujemy mąkę i mieszamy. Smażymy na niewielkiej ilości oleju (trzeba przetestować czy wasza patelnia da radę bez niego, bo w przepisie brak tłuszczu).

Propozycja podania:

My jedliśmy placuszki z rozgotowanym jabłkiem i świeżymi malinami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back To Top