Kuchnia

Placki orzechowe

Na grupach dotyczących karmienia dzieci pojawia się często przepis na proste placki z bananem składające się z jajka, mąki oraz banana. Takie placki mają wielu zwolenników, natomiast warto pamiętać o tym, że jasna mąka jest pozbawiona wartości odżywczych. Przygotowując potrawy dla małych dzieci powinniśmy zwrócić uwagę na to, by były jak najbardziej gęste odżywczo. Ponieważ dziecko zjada niewielkie ilości pokarmu podczas rozszerzania diety warto wzbogacić posiłki w pełne ziarna, zdrowe tłuszcze oraz białka. Świetnym dodatkiem będą nasiona, tahini, masło orzechowe, strączki czy zmielone orzechy.

Na moim blogu jest już przepis na pyszne placki słonecznikowe, teraz przyszła kolei na placki z dodatkiem orzechów włoskich. Ponieważ te orzechy cieszą się mniejszym powodzeniem wśród moich dzieci, jeśli chodzi o ich chrupanie, to dodaję je po zmieleniu do kulek mocy, spodu na tartę bez pieczenia (np. z tego przepisu na wegańską tartę z czekoladą i truskawkami) czy do takich placków.

Potrzebne składniki:

  • 1/2 szklanki mąki razowej (użyłam orkiszowej)
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • banan
  • jajko
  • 1/4 szklanki wody lub mleka roślinnego
  • łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:

Orzechy włoskie mielimy w młynku do kawy lub w rozdrabniaczu. Miksujemy banana z jajkiem oraz wodą lub mlekiem. Dodajemy sypkie składniki i mieszamy dokładnie. Smażymy na rozgrzanej patelni.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back To Top