Na pewno wszyscy znają z dzieciństwa placki z sera białego nazywanego syrnikami. W wegańskiej wersji twaróg zastępuje się w nich tofu. Nie smakują tak samo, natomiast wiele dzieci lubi formę placuszków i może to być dla nich atrakcyjną formą podania tofu, zwłaszcza gdy na każdym placku ląduje plasterek brzoskwini, który pysznie się karmelizuje po przewróceniu na drugą stronę.
Potrzebne składniki:
- 250 g tofu naturalnego
- 2 banany
- 120 g mąki pszennej (u mnie 20 g razowej)
- pół szklanki wody lub mleka roślinnego bez dodatku wapnia
- 2 łyżki soku z cytryny
- brzoskwinie
Sposób przygotowania:
Tofu miksujemy z sokiem z cytryny, wodą i bananami. Dodajemy mąkę i mieszamy. Brzoskwinię kroimy na plasterki. Rozgrzewamy patelnię posmarowaną niewielką ilością oleju. Nakładamy niewielki placki i na każdy nakładamy plasterek brzoskwini. Przewracamy na drugą stronę i dopiekamy.