Kuchnia

Pomysły na błyskawiczne przekąski bez cukru

Czy zdarza się Wam nagły przypływ głodu na coś słodkiego? Ja tak mam wieczorami. Podejrzewam, że i u Was zdarza się to w różnych porach dnia, bo nasz organizm bardzo lubi słodki smak. W takiej sytuacji większość z nas sięga po ciastka czy baton czekoladowy. Zawierają one niestety masę cukru, białą mąkę, utwardzony tłuszcz czy syrop glukozowy – fruktozowy, a zero wartości odżywczych.  Przynoszą na krótko uczucie sytości i przyjemności, ale mija ono bardzo szybko, gdy spada ponownie poziom cukru w naszym organizmie i ochota na słodkie znów powraca. Takie błędne koło. Na szczęście nie tylko cukier jest słodki. Jest mnóstwo produktów zawierających naturalny cukier takich jak owoce czy owoce suszone, które połączone są z błonnikiem, witaminami i składnikami odżywczymi, dzięki czemu nie tylko nie wykradają magnezu z naszego organizmu, jak to ma miejsce w przypadku zjedzenia przetworzonego cukru, ale wręcz nas dodatkowo odżywiają. Jedne są bardziej kaloryczne, takie jak orzechy czy owoce suszone, inne mniej – możemy je dobrać w zależności od tego czy jesteśmy też głodni czy tylko mamy ochotę na jakieś comfort food. Ich dodatkową zaletą jest to, że można je przygotować do pięciu minut czyli nie potrzeba na to dużo więcej czasu niż na otwarcie paczki ciastek.

NAPOJE

Jeśli nie jesteśmy głodni, a mamy ochotę na coś smakowitego, wystarczyć może odżywczy napój taki jak sok czy koktajl

  • sok z pomarańczy – w sezonie cytrusowym lubię mieć pod ręką kilka pomarańczy, bo najprostsza ręczna wyciskarka do cytrusów wystarczy, by w ciągu minuty mieć pyszny sok, pamiętajmy, by pomarańcze dokładnie umyć przynajmniej mydłem lub płynem do mycia naczyń
  • gorąca czekolada lub kakao – wersja dla leniwych 😉 czyli po prostu zalewamy gorącą wodą łyżeczkę kakao, mieszamy i dolewamy do pełnej szklanki mleka lub wody, do słodzenia możemy wykorzystać miód czy ksylitol
  • koktajl figowo-kokosowy – już o nim pisałam, przepis znajdziecie tutaj
  • koktajl orzechowy –zalej na kilka minut kilka suszonych śliwek i garść orzechów włoskich, zmiksuj wszystko, dodając wody do uzyskania ulubionej przez Ciebie konsystencji
  • koktajl bananowy – można zrobić wiele wariantów, najprostszy to zmiksowanie banana, szklanki mleka (polecam z orzechów włoskich) i łyżeczki kakao; jeśli uznamy, że ta wersja jest za mało słodka dorzucić można łyżeczkę miodu lub 2-3 daktyle (lepiej zalać je na chwilę gorącą wodą, inaczej będzie ciężko je zmiksować, chyba że dysponujemy świeżymi daktylami)

OWOCE I WARZYWA

  • winogrona – idealnie nadają się dla osób, które lubią podjadać, o ich wartościach odżywczych i dodających energii pisałam już tutaj
  • banan – nie znam chyba osoby, która ich nie lubi, mają dużą ilość tryptofanu, który przekształcany jest w serotoninę – odpowiedzialną za dobry nastrój, poza tym zawierają m. in. dużo potasu i magnezu
  • grejpfrut – sezon na cytrusy już się zaczął, więc to dobry czas by włączyć je do swojej diety, jeśli smak grejpfruta jest dla Ciebie zbyt kwaśny (pamiętaj, że najbardziej gorzka jest biała otoczka), sięgnij po odmianę zieloną, która jest mieszanką grejpfruta z pomelo
  • seler naciowy z masłem orzechowym – wystarczy urwać kawałek selera naciowego i zanurzyć w słoiku masła orzechowego, możemy w ten sam sposób zjeść obrane marchewki
  • owoce sezonowe – mogą to być jabłka, gruszki, brzoskwinie, wiśnie czy arbuz, zazwyczaj wystarczy obrać je tylko ze skórki czy usunąć pestkę

SUSZONE OWOCE I ORZECHY

  • słonecznik z rodzynkami – ciężko jest zjeść dużą ilość słonecznika bez żadnych dodatków, za to w połączeniu z rodzynkami robi się z nich pyszna, słodka przekąska
  • daktyle z migdałami – jedna z moich ulubionych przekąsek, bardziej ambitna wersja zakłada wkładanie do każdego daktyla migdała, ale w wersji szybkiej możemy po prostu zagryzać migdały daktylami
  • mieszanka studencka – możemy błyskawicznie zrobić ją samemu z tych składników, które mamy pod ręką, obowiązkowym składnikiem są rodzynki lub żurawina, do których dorzucamy ulubione orzechy (polecam nerkowce i migdały), możemy też dodać garść nasion słonecznika
  • suszone owoce – rodzynki, daktyle, suszone jabłka czy banany możemy podjadać bez żadnych dodatków

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back To Top