Kuchnia Przepisy dla maluchów

Pomysły na koktajle z tofu

Lato kojarzy mi się zawsze z koktajlami, zwłaszcza z tymi z truskawek. Pamiętam z dzieciństwa, że dodawało się do nich kefir bądź zsiadłe mleko. Jeśli jednak jesteśmy uczuleni na mleko krowie lub z jakiś względów go nie pijemy, wcale nie musimy pozbawiać się koktajli o pysznej kremowej konsystencji. Z pomocą przychodzi niepozornie wyglądający serek sojowy czyli tofu. Inspirację do zrobienia koktajli z jego użyciem znalazłam w wygrzebanej z mojej biblioteczki książce “Soja. Cud natury” autorstwa Earl Mindella. Zamieszcza w niej różne przepisy na przemycenie do różnych dań soi. Na śniadania proponuje pożywne koktajle z dodatkiem tofu. Nie wszystkie pomysły przypadły mi do gustu, jednak latem trudno jest nie skusić się na propozycję zimnego i pożywnego koktajlu.

Koktajl jagodowy

  • 2 garście jagód
  • 1/2 kostki tofu naturalnego czyli 90g
  • szklanka mleka kokosowego
  • banan

Miksujemy wszystkie składniki blenderem, najlepiej użyć kielichowego, do uzyskania gładkiej konsystencji.

Koktajl a la piña colada

  • banan
  • 1/2 szklanki soku ananasowego (przygotowałam go z polowy świeżego ananasa)
  • 1 i 1/2 szklanki mleka kokosowego (moje miało płynną wersję, jeśli dysponujemy puszką stałego mleka, możemy rozcieńczyć je wodą)
  • kostka tofu naturalnego czyli 180g

Miksować wszystkie składniki do otrzymania gładkiej konsystencji. Przed podaniem możemy schłodzić koktajl przez godzinę w lodówce.

Koktajl owocowy (1 porcja)

  • solidna garść truskawek
  • 1/2 kostki tofu naturalnego czyli 90g
  • 1/2 szklanki soku owocowego lub mleka kokosowego
  • pół banana

Miksujemy wszystkie składniki do uzyskania jednolitej konsystencji.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back To Top