Pisałam niedawno o sokach. Teraz przyszedł czas na koktajle. Do ich przygotowania nie potrzebujemy posiadać sokowirówki czy wytłaczarki do soków, które niekoniecznie są elementem wyposażenia każdej kuchni. Za to coraz popularniejsze jest używanie blendera, który jest niezbędny do przygotowania aksamitnej zupy-krem czy właśnie do przyrządzenia koktajli. Możemy wykorzystać zarówno ręczny blender tzw. żyrafę jak i blender kielichowy. Ten pierwszy może nie zmiksować nam idealnie zielonych części warzyw, jednak gdy dorzucimy do naszego napoju jakiś atrakcyjny smakowo i kolorystycznie składnik typu truskawki podejrzewam, że nawet bardzo podejrzliwe dziecko i tak się na niego skusi. Gorąco zachęcam do dodawania zieleniny do koktajlu, bo to wtedy zamieni się w prawdziwą bombę witaminową.
Powoli kończy się sezon na truskawki, możemy jednak do koktajli dorzucić maliny. Też będzie pysznie.
ULUBIONY KOKTAJL
- pół mango
- awokado
- banan
ZIELONY KOKTAJL
- kawałek mango
- pół awokado lub jedno nieduże
- banan
- kawałek melona
- garść jarmużu
- łyżeczka młodego jęczmienia w proszku
ARBUZOWE SZALEŃSTWO
- kawałek arbuza
- kiwi
- sok z jednej pomarańczy (przydać się nam może ręczna wyciskarka co cytrusów)
TRUSKAWKOWA ROZKOSZ
- garść lub dwie truskawek
- kawałek arbuza
- kiwi
- garść szpinaku
TRZY KOLORY
- garść lub dwie truskawek
- garść liści szpinaku lub jarmużu
- banan
- kiwi