Kuchnia

Pudding chia z solonym karmelem

Uwielbiam pić codziennie koktajle, jednak są dni, gdy potrzebuję urozmaicenia (albo mam za mało składników, by przygotować smoothie) i wtedy przyrządzam pyszny pudding chia. Przygotowuję go na bazie mleka roślinnego, które akurat posiadam. Niektóre bywają mdłe w smaku, stąd przyszło mi do głowy, by ożywić klasyczny pudding solonym karmelem. Połączenie daktyli z masłem orzechowym świetnie się sprawdza nie tylko w ciastach czy owsiance, ale także w tym prostym puddingu.

Potrzebne składniki:
  • szklanka mleka roślinnego (użyłam domowego mleka z orzechów włoskich) + 2-3 łyżki
  • 4 łyżki nasion chia
  • banan
  • 10 suszonych daktyli
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • szczypta soli, jeśli używamy niesolonego masła orzechowego
Sposób przygotowania:

Do mleka roślinnego wrzucamy nasiona chia, mieszamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin (najprościej przygotować pudding wieczorem, by był gotowy rano). Zalewamy daktyle gorącą wodą i odstawiamy na kilka minut (możemy też zalać je zimną wodą, jeśli przygotujemy je wtedy co nasiona chia). Wyjmujemy pudding z lodówki i miksujemy go blenderem ręcznym. Do daktyli dodajemy masło orzechowe i 2-3 łyżki mleka roślinnego (oraz opcjonalnie sól). Blendujemy na gładką masę. Kroimy banany na półplasterki. W wysokim naczyniu układamy naprzemiennie pudding chia, kawałki banana i masę daktylowo-orzechową.

Related Post

3 komentarze

  1. Tina

    22 maja 2018 at 00:35

    Brzmi przepysznie… muszę spróbować! Właśnie się zastanawiałam z czego by tu zrobić karmel bez cukru, jednak zetknęłam się już a nawet zżyłam z daktylami i na ślepo obstawiałam; musi tu chodzić o nie! Właśnie kupiłam sporą paczkę akurat z myślą o śniadaniu 🙂

    1. Magdalena

      22 maja 2018 at 22:48

      Daktyle są super i mam zwykle dużą pakę w zapasie 🙂

      1. Tina

        27 maja 2018 at 19:09

        Zgadzam się 🙂 Jutro na śniadanie robimy pastę chałwową z innego przepisu z tego bloga, uwielbiam sezam, jem go ogromne ilości 😉

Leave a Reply