Przepisy dla maluchów

Pudding ryżowy z malinami a la Riso (od 11 miesiąca życia)

Deser na śniadanie? Jak najbardziej. Podany odpowiednio pudding z płatków ryżowych polany malinowym musem, wygląda niczym sklepowy deser Riso, a nie zawiera cukru, dekstrozy, gumy guar czy koszenili (taki skład skutecznie zniechęca mnie do zakupu). Tymczasem kaszki dla dzieci, jak też desery tego typu, można przyrządzić samemu w kilka minut i zaledwie z kilku składników. Do słodzenia użyłam suszonych fig. Jestem zdziwiona, że nie są one dostępne w każdym sklepie, ale jak już uda się je kupić, to warto dodawać je do potraw, ponieważ mają dużo wapnia i są naturalnie słodkie. Pudding możemy podać zarówno na śniadanie jak i na podwieczorek.

Jako rekomendacja mogę zaznaczyć, że mój 14-miesięczny tester, który jest obecnie na etapie plucia jedzeniem i piciem, po spróbowaniu zjadł całą swoją porcję. Następnym razem zrobię większą ilość, bo ja sama rozglądałam się za dokładką.

Potrzebne składniki:

Porcja dla 1 malucha (jeśli robimy pudding dla większej liczby osób, pomnóżmy składniki, dla dorosłej osoby najlepiej liczyć 2 porcje)

Czas przygotowania: 15 minut

  • 1/4 szklanki płatków ryżowych
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego (ja wykorzystałam domowe mleko migdałowe)
  • 2 figi (źródło wapnia)
  • garść malin, mogą być mrożone
  • łyżeczka siemienia lnianego (źródło Omega-3)

Sposób przygotowania:

Kroimy drobno figi. Jedną figę wrzucamy do kubka blendera i dodajemy maliny. Zalewamy taką ilością gorącej wody, by przykryła owoce. Dodajemy siemię lniane i odstawiamy na kilka minut. Jeśli używamy świeżych malin, zalewamy wodą tylko figi, a maliny dodajemy na końcu. Drugą figę wrzucamy do garnka i zalewamy mlekiem roślinnym. Gotujemy 5-7 minut. Dodajemy płatki ryżowe i mieszamy, aż płatki zmiękną. Powinno to trwać 1-2 minuty. Miksujemy płatki z figami blenderem ręcznym na gładki krem. Potem miksujemy blenderem (nie musimy nawet płukać końcówki) maliny z figą. W miseczce czy słoiku układamy najpierw warstwę ryżową, a potem zalewamy ją malinową (wersja ze świeżymi malinami będzie gęstsza, u mnie z mrożonymi owocami miała konsystencja koktajlu). Gdy używamy mrożonych malin, możemy od razu podawać, w przeciwnym wypadku czekamy chwilę, aż pudding przestygnie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back To Top