Kuchnia

Pudding z nasion chia

Jakoś tak przypadkiem wyszło, że znów zamieszczam propozycję szybkiego śniadania. Moja córka jest rano zwykle bardzo niecierpliwa i nawet pięć minut oczekiwania na śniadanie to dla niej dużo. Gdy mam już śniadanie praktycznie gotowe, oszczędza mi to rano nie tylko czas, ale i jej nerwy. Ponieważ miałam jeszcze w lodówce otwarty karton mleka kokosowego i świeżo kupioną paczkę nasion chia, wypróbowałam kolejny raz pudding z tych nasion. Co rusz znajduję propozycję takiego puddingu na jakimś kulinarnym blogu, co oznacza, że robi on sporą karierę. Chia, inaczej szałwia hiszpańska, to kolejne “superfoods”, pewnie jak zwykle jest trochę przereklamowane np. jako pokarm dodający dużo energii. Jest dużo sceptycznych głosów dla wyjmowania pojedynczego produktu żywnościowego z całego kontekstu jakim jest w tym przypadku kuchnia Azteków i upatrywanie w nim jednym super mocy. Ja jednak myślę, że gdy reklamowany w ten sposób produkt jest rzeczywiście zdrowy, to może nie jest aż tak ważne z jakich pobudek po niego sięgamy. W tym przypadku szałwia hiszpańska dostarcza nam przecież mnóstwo przeciwutleniaczy, białka, kwasów tłuszczowych omega-3 oraz składników mineralnych typu wapń, fosfor i magnez. 18% ZDS wapnia w 28 gramach nasion to o wiele więcej niż w przypadku wielu produktów mleczarskich, co daje dobrą alternatywne źródło wapnia dla wegan czy osób uczulonych na mleko krowie. Nasiona chia mogą być też pomocne w odchudzaniu czy przy poprawie stanu zdrowia osób cierpiących na cukrzycę typu 2. Na pewno nie zaszkodzi ich spróbować na przykład w postaci smakowitego, porannego puddingu.

_MG_5878m1_

Potrzebne składniki:

  • 4 łyżki nasion chia
  • szklanka mleka – u mnie pół szklanki mleka kokosowego z kartonu  i pół szklanki wody
  • łyżeczka miodu lub syropu klonowego
  • owoce – u mnie tym razem banan i pestki granatu

Sposób przygotowania:

Wieczorem zalewamy nasiona chia mlekiem i wstawiamy do lodówki. Rano dodajemy miód lub syrop klonowy i dobrze mieszamy. Ponieważ w puddingu lubią się robić grudki, możemy użyć ręcznego blendera, by się ich z pewnością pozbyć. Dodajemy sezonowe owoce i mieszamy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back To Top