Kuchnia

Pulpety z tofu a la rybne

Tofu samo w sobie nie ma wyraźnego smaku. W jego przyrządzaniu liczą się dodatki. Możemy go przyrządzić na słodko bądź ostro. W sprzedaży oprócz naturalnego tofu jest też tofu marynowane oraz wędzone. To ostatnie możemy wykorzystać w sałatce, paście czy pysznych pulpecikach. Można je przyrządzić w 20 minut. Rybny posmak zawdzięczają dodatkowi glonu nori. Kojarzy się on nam głównie z sushi, natomiast można go dodawać do różnych potraw.  Jest skarbnicą minerałów i białka.  Nori obniża poziom cholesterolu i wysokie ciśnienie, wpływa też dobroczynnie na stan skóry i włosów.

Potrzebne składniki:

  • kostka tofu wędzonego (180g)
  • pół szklanki ryżu brązowego (jeśli macie ryż w woreczkach, to jeden woreczek, ale gotowany bez niego)
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 arkusz nori
  • 2 łyżeczki płatków drożdżowych
  • łyżeczka sosu sojowego
  • łyżka oleju
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta, otręby lub mąka gryczana

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od nastawienia ryżu. Wrzucamy go do lekko osolonej, wrzącej wody w proporcji 1:2 (szklanka wody na pół szklanki ryżu).  W tym czasie kruszymy arkusz nori i zalewamy go łyżką gorącej wody. Kroimy cebulę oraz trzemy marchewkę na tarce. Podsmażamy cebulkę, a po chwili dorzucamy startą marchewkę. Dusimy chwilę. Gdy ryż się ugotuje (nie musi być w pełni ugotowany, wystarczy gotować go 15 minut), dorzucamy do niego nori oraz kostkę odsączonego tofu. Wszystko miksujemy ręcznym blenderem tzw. żyrafą. Masa nie musi być idealnie gładka. Dodajemy podsmażoną cebulkę i marchewkę, sos sojowy, płatki drożdżowe i pieprz do smaku. Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w bułeczce tartej czy mące gryczanej i smażymy w niewielkiej ilości tłuszczu.

Jeśli mamy więcej czasu, możemy nasze pulpety upiec. W tym celu po uformowaniu masy w kulki, układamy je lekko natłuszczonej blasze i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180° C. Przy okazji możemy upiec ziemniaczki 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back To Top