Kuchnia

Pyszne kulki żurawinowo-migdałowe

Bakaliowe kulki w różnych wariantach pojawiają się u mnie w domu bardzo często. Lubię piec domowe ciasta i ciastka na podwieczorek, ale czasem mam ochotę na coś lżejszego, co nie wymaga gotowania czy pieczenia. Bakaliowo-orzechowe kulki, czasem nazywane kulkami mocy, są wtedy świetnym rozwiązaniem. Moc bakalii, orzechów i nasion to świetne źródło energii, a jednocześnie zdrowa przekąska. Nie ma w nich cukru, a są pyszne i słodkie dzięki daktylom, morelom suszonym czy figom. Ja użyłam tym razem obok daktyli suszoną żurawinę. Dzięki niej kulki zyskują piękny, czerwonawy kolor, tak że nie ma potrzeby obtaczania kulek w wiórkach kokosowych czy kakao. Nieskromnie przyznam, że naprawdę pyszne. Jeśli nie macie lub nie chcecie użyć żurawiny (czasem jest w niej naprawdę dużo cukru), można spróbować wersji z rodzynkami, choć wtedy nie będą już się tak ładnie prezentować.

To co robicie kulki i bierzecie je do pracy? Czy może wolicie się nimi rozkoszować w domu przy filiżance herbaty? U nas były jedzone w wersji bieganej (oczywiście tak jadły je moje dzieci, bawiąc się jednocześnie i biegając po mieszkaniu) i świetnie sprawdzają się również w takiej formie, bo się nie kruszą za bardzo.

Potrzebne składniki:

  • pół szklanki suszonej żurawiny
  • 1/4 szklanki daktyli (ok. 10 sztuk)
  • szklanka migdałów
  • 2 łyżki sezamu
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • ew. 2-3 łyżki wody

Sposób przygotowania:

Mielimy bakalie, migdały i sezam w rozdrabniaczu. Najlepiej mielić każdy składnik osobno, jeśli nie dysponujecie jakimś super sprzętem. Jeśli wiecie, że nasz sprzęt słabo radzi sobie z mieleniem daktyli, namoczcie wcześniej daktyle i żurawinę w ciepłej wodzie na co najmniej kilkanaście minut. Odcedźcie wodę i wtedy zmiksujcie (wtedy można to zrobić nawet blenderem). W tej wersji nie będzie już zapewne potrzeby dodawania wody. Przełóżcie do miski zmielone migdały, sezam i rozdrobnione bakalie. Dodajcie ekstrakt waniliowy. Wymieszajcie wszystkie składniki. Gdyby masa była zbyt sucha i mało klejąca, dodawajcie po łyżce wody. Z masy ulepcie niewielkie kulki. Przechowujcie je w lodówce.

UWAGA: Oprócz przepisu mam dla Was również 5% rabatu na hasło ZDROWE-BAKALIE  w sklepie internetowym Agnex , gdzie możecie kupić bakalie potrzebne do zrobienia tej tarty w atrakcyjnych cenach. Zniżka obowiązuje do 30.04.2017 r.

Ja sama planuję uzupełnić zapasy orzechów, daktyli i oleju kokosowego. Można je kupić w dużych opakowaniach, dzięki czemu będzie można zrobić mnóstwo kulek bakaliowych 🙂

Bakalie mają moc! Zdrowe desery z Agnex

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back To Top