Zdrowe żywienie

Roślinne wyzwanie – jadłospis

Od kilkunastu lat nie jem mięsa, a przez kilka lat byłam weganką. Było to w czasach, gdy nie było jeszcze tak bogatego rynku dla wegan ani tylu świetnych blogów. Jeśli tylko jest taka możliwość nadal w dużej mierze gotuję wegańsko, a mój mąż też nie używa śmietany,  gdy robi zupy. Po moich przepisach widać, że rzadko używam nabiału, bo sama nie lubię smaku krowiego mleka. Trochę gorzej jest z rezygnacją z jajek, więc spontanicznie wpadłam ostatnio na pomysł by zrobić sobie roślinne wyzwanie – przez 5 dni wszystkie przygotowane przeze mnie posiłki były wegańskie.

Czy stanowiło to wyzwanie dla mnie trudność? Nie, ponieważ tak jak wspominałam dużo moich dań z przyzwyczajenia nie zawiera jajek czy nabiału. Najgorzej było z przygotowywaniem kanapek, bo nie zaopatrzyłam się w żadnego gotowca, więc sięgnęłam po wypróbowany patent z dawnych wegańskich czasów i zrobiłam pastę z prażonego słonecznika (wystarczy uprażyć go, zmielić i wymieszać z olejem z pestek winogron).

Czy byłam głodna podczas tego wyzwania? Nie. Starałam się większość posiłków tak bilansować, by znalazło się tam źródło białka. Nie było to trudne, ponieważ zakupiłam większą ilość tofu, poza tym mam dobrze zaopatrzoną kuchnię w nasiona oraz orzechy. Ponieważ niedawno urodziłam, wieczorem przygotowuję sobie szklankę koktajlu, bo czuję, że potrzebuję dodatkowych kalorii. Staram się, by codziennie znalazło się w nim coś zielonego oraz banan.

Czy liczyłam kalorie albo składniki odżywcze? Nie. Przygotowywałam posiłki, bazując na tym co miałam w lodówce i w szafkach. W dużej mierze były to produkty sezonowe: brzoskwinie, gruszki, śliwki, cukinia czy brokuły. Odniosłam wrażenie, że w moim menu było więcej żelaza niż zazwyczaj. Nabiał jest bardzo ubogi w ten składnik i gdy go wykluczymy, to siłą rzeczy sięgamy po słonecznik do kanapek czy tofu do sernikowych placków czy sernika. Tofu, zielone liście, rośliny strączkowe czy nasiona to bardzo dobre źródła żelaza, więc nie dziwię się już znalezionej u jednego z dietetyków informacji, że przy anemii poleca on dietę roślinną.

Czy przygotowywanie posiłków było bardziej pracochłonne? Nieznacznie, bo zamiast sięgnąć po twarożek, musiałam poświęcić kilka minut na zrobienie pasty ze słonecznika. Planując popołudniowe wyjście, musiałam przygotować sama babeczki czy ciasteczka, bo nie mogłam po prostu iść na lody. Na co dzień często piekę, była to jednak dodatkowa motywacja.

Czy powtórzę takie wyzwanie? Nie wykluczam tego, bo stanowiło ono ciekawe doświadczenie. Czasem myślę nad tym, czy nie wrócić do weganizmu, ale na razie ze względu na dzieci, bliżej mi do zasady 80/20, czyli ograniczaniu produktów odzwierzęcych, przy możliwości zjedzenia czasem lodów w lodziarni czy pizzy z mozarellą. W końcu każde ograniczenie spożycia mięsa czy nabiału, nawet jeśli dotyczy jednego dnia w tygodnia przynosi korzyść dla środowiska naturalnego oraz życia zwierząt.

Dzień I

I śniadanie

Placki z tofu z brzoskwinią

II śniadanie

3 kromki chleba pszenno-żytniego domowej roboty, pasta z prażonego słonecznika, suszonych pomidorów i  żurawiny, 2 ogórki kiszone

Obiad

Leczo z przepisu Jadłonomii, kasza jęczmienna, świeży ogórek

Podwieczorek

Crumble ze śliwkami, gruszką i brzoskwiniami pod kruszonką z kukurydzianej mąki

Kolacja

Spaghetti orkiszowe z sosem pomidorowym i mielonym tofu inspirowanym przepisem od Owsiana

Wieczorna przekąska

Koktajl banan + gruszka + szpinak + cynamon + siemię lniane + chlorella + spirulina

Dzień II

I śniadanie

Nocna owsianka z rodzynkami, cynamonem, nasionami chia i startą gruszką, mandarynka

II śniadanie

Placki budyniowe z mąką z amarantusa, dżem wiśniowy, brzoskwinia

Obiad

Barszcz biały z ziemniakami

Makaron orkiszowy z sosem z cukinii i tofu ze słonecznikiem

Podwieczorek

Ciastka z masła orzechowego z czekoladą z mąką żytnią razową

Kolacja

Tofucznica z cebulką i szczypiorkiem, pomidor, ciemny chleb

Przekąska wieczorna

Koktajl banan + daktyle + mielony sezam niełuskany + młody jęczmień + domowe mleko owsiane

Dzień III

I śniadanie

Owsianka z rodzynkami, bananem, mlekiem kokosowym i mielonymi migdałami, do tego gorzka czekolada, masło orzechowe i maliny

II śniadanie

Ciemny chleb, pasta z prażonego słonecznika, sałata, ogórek, pomidor, kiełki brokuła

Obiad

Budda bowl: kasza jaglana, marynowane tofu, pieczony burak i batat, kukurydza, awokado, kiełki brokuła

Podwieczorek

Tofurnik na zimno z solonym karmelem i spodem z daktyli, orzechów włoskich i słonecznika

Kolacja

Makaron ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i pomidorkami koktajlowymi

Wieczorna przekąska

Koktajl brzoskwinie + banan + domowe mleko z orzechów włoskich + siemię lniane + cynamon

Dzień IV

I śniadanie

Placki szpinakowe z tego przepisu, dżem malinowy z chia, kawałki gruszki

II śniadanie

Sałatka z brokułem, kaszą pęczak, kukurydzą, migdałami, kiełkami brokuła oraz z sosem curry

Obiad

Fasolka po bretońsku, chleb graham

Podwieczorek

Tofurnik z solonym karmelem z dnia wczorajszego

Kolacja

Batatowe knedle ze śliwkami z bloga Misa Mocy

Wieczorna przekąska

Koktajl banan + jabłko + brzoskwinia + siemię lniane + pyłek pszczeli + mleko ryżowe z dodatkiem wapnia

Dzień V

I śniadanie

Gofry z  cukinią na pełnoziarnistej mące orkiszowej, masło orzechowe, dżem wiśniowy, kawałki kiwi i jabłka

II śniadanie

Sałatka z surową łodygą brokuła, kukurydzą, ogórkiem kiszonym, papryką, kiełkami brokuła oraz majonezem ze słonecznika, chleb graham

Obiad

Zupa minestrone (marchewka, cukinia, biała fasola, cebula, przecier pomidorowy, pszenny makaron literki)

Batatowe knedle ze śliwką z dnia poprzedniego

Podwieczorek

Cynamonowe muffiny z białej fasoli ze strony Niebieski Migdał

Kolacja

Mleko ryżowe z płatkami czekoladowymi

Wieczorna przekąska

Koktajl banan + szpinak + połowa awokado + daktyle + siemię lniane + mleko z orzechów włoskich

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back To Top